Procurorul care a anchetat revoluția spulberă ce s-a întâmplat în România după 22 decembrie. Ce au făcut ofițerii de informații străini în țara noastră
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto Freepik.com
foto Freepik.com
Au intervenit sau nu străinii în desfășurarea evenimentelor din România în 1989?

Cătălin Ranco Pițu, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a declarat, în emisiunea realizată de către jurnalista Laura Duță la DCNewsTV, ”Culisele Justiției”, că ”Probatoriul a demonstrat că puterea politico-militară în decembrie 1989 a fost preluată de o grupare pro-sovietică și, mai mult decât atât, grupare cu legături profunde în zona GRU, KGB”. 

Acesta a punctat, însă, că ”din punct de vedere militar, nicio putere străină nu s-a implicat în desfășurarea evenimentelor începând cu 22 decembrie”. Procurorul a completat: ”Ofițerii de informații ai ambasadelor statelor străine au cules informații, este normal să facă acest lucru. Când se produc schimbări majore într-un stat, ofițerii de informații lucrează, pentru ca statele de care aparțin să fie bine informate referitor la modificările din țara unde se desfășoară evenimentul - cum a fost la noi revoluția”. 

”Însă, nu există nicio probă că s-ar fi implicat din punct de vedere militar pentru a exercita vreun act de diversiune sau dezinformare. Inducerea în eroare, adică ansamblul diversiunilor și dezinformărilor care au debutat în 22 decembrie, a fost efectuat de forțe interne foarte clar dovedite prin probatoriul administrat” a mai punctat fostul procuror-șef la Secția Parchetelor Militare, care a jucat un rol esențial în ancheta care a vizat revoluţia din decembrie 1989 și a semnat rechizitoriul din dosar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel