Hora noastră cea frăţească pe câmpia românească! Unde se organizează manifestări artistice pe 24 ianuarie, de Mica Unire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Liana Ganea
foto: Liana Ganea
Chiar dacă anul acesta, în București, nu se organizează nimic de amploare care să marcheze Mica Unire, sunt încă orașe mari din România care păstrează tradiția și nu lasă să treacă anul fără să încingă o horă în mijlocul străzii și să aducă onoruri militare în memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Iată câteva dintre programele artistice din țară programate pentru miercuri, 24 ianuarie!

În acest an se împlinesc 165 de ani de la momentul Unirii Moldovei cu Țara Românească sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, orașul Focșani având un rol determinant pentru ceea ce a însemnat dezvoltarea și modernizarea ulterioară a Țărilor Române. Unirea Principatelor a constituit piatra de temelie pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Mâini prinse-n horă, la Focșani

La Focșani nu se putea să nu se organizeze măcar o horă de stradă, așa cum se întâmplă în fiecare an. Doritorii care vor să participe la manifestările artistice de miercuri, 24 ianuarie, vor putea să se prindă-n horă începând cu ora 16:00, să cânte, să danseze, să intoneze imnul național al României și să admire defilarea detașamentului de onoare ca în "vremurile bune".

"Vă așteptăm să ne prindem în Hora Unirii miercuri, 24 ianuarie 2024, începând cu ora 16.00, în Piața Unirii din Focșani, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie 1859." menționează prin intermediul unui comunicat Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Programul evenimentelor din Piața Unirii din Focșani este următorul:

Ora 16.00             

Acordarea Onorului militar

Salutul Drapelului de Luptă

Intonarea Imnului Național

Alocuțiuni oficiale

Moment artistic evocare istorică ”Focșani, Oraș al Unirii”

Defilarea detașamentului de onoare

Hora Unirii

Piațeta Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”

Ora 19.30 - Retragere cu torțe realizată de detașamente ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice ”Al. I. Cuza”, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, ale Brigăzii 282 Blindată ”Unirea Principatelor”, acompaniați de muzica militară a Brigăzii 282 Blindată ”Unirea Principatelor”.

Și Brăila marchează ziua de 24 ianuarie. Prefectul a făcut deja anunțul încă din weekendul trecut

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859, Instituția Prefectului – Județul Brăila, în colaborare cu Garnizoana Brăila, va organiza, miercuri, 24 ianuarie 2024, o serie de manifestări pe Platoul din fața Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 09:00, după următorul program:

– Întâlnirea oficialităţilor civile şi militare;
– Ceremonialul militar: Semnalul trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, intonarea Imnului Naţional al României;
– Serviciul religios, oficiat de un sobor de preoți;
– Evocarea Momentului „24 Ianuarie 1859” – Iulian TIMOFEI, Prefectul Județului Brăila;
– Program artistic prezentat de către formații și soliști din municipiul Brăila, precum și de Muzica Militară;
– Depunerea de buchete de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Instituţia Prefectului – Judeţul Brăila, Garnizoana Brăila (unităţi/instituţii/structuri aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale)
– Defilarea Gărzii de Onoare;
– Hora Unirii (participă Prefectul Județului Brăila, Președintele Consiliului Județean Brăila, Primarul Municipiului Brăila, celelalte oficialități și invitați, precum și copii preșcolari, elevi de școală gimnazială și liceu);
– Încheierea manifestărilor.

Ieșenii vor ieși, de asemenea, în stradă cu chef de voie bună

Pe 24 ianuarie 2024, Iașiul va deveni centrul de interes al întregii țări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările programate în Piața Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc precum Martina Dumitrașcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ștefan Deaconița, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenți. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, ieșenii urmând să asculte și un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfinției Sale Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

După discursurile oficialităților prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară.

Intonarea „Horei Unirii” și hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de „masa populară”, ieșenii fiind invitați la ceai și plăcinte „poale’n brâu”.

Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iașului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

În cursul serii, de la ora 18.00, pe traseul Piaţa Unirii - Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt - Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne.

Cheltuielile pentru organizarea evenimentelor vor fi de maxim 135.000 lei, fiind acoperite din bugetul local.

Clujul, în sărbătoare

Primarul municipiului Cluj-Napoca îi invită pe clujeni să sărbătorească împreună Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, printr-o serie de manifestări, printre care concerte şi un foc de artificii, informează Agerpres.

"Vă invităm la evenimentele Zilei de 24 Ianuarie! Clujul sărbătoreşte 165 ani de la Unirea Principatelor Române. Este foarte important acest moment în istoria neamului românesc pentru că, după secole, românii din toate provinciile istorice au văzut că există un nucleu de stat românesc la care se pot raporta şi pot avea viitor. Românii au ştiut din acel moment că Unirea nu este doar un vis, nu este doar o aspiraţie, ci o realitate", a arătat Emil Boc pe reţelele de socializare.

Programul zilei de 24 ianuarie cuprinde o ceremonie religioasă şi militară în zona bustului domnitorului Al. I. Cuza din faţa Instituţiei Prefectului.

De la ora 14 urmează un regal folcloric, cu Mariana Gabrian Sfechiş, Adriana Irimieş, Ansamblul folcloric Cununa Apusenilor, Florina Trif, Narcisa şi Ana Georgeta Balla, Ansamblul folcloric Crăişorul, Clubul vedetelor - Muguri de folclor, Oana Bozga-Pintea, Maria Golban Şomlea, Lucia Potra, Amalia Chiper, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Ansamblul folcloric Mugurelul, Valeria şi Traian Ilea, Sava Negrean Brudaşcu, Aurel Tămaş - acompaniază Orchestra Regal Transilvan.

Seara include un concert Hara, de la ora 19,00, iar de la ora 20 este programat un spectacol de artificii în Piaţa Unirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel