Data publicării:
Dovada că Horia Constantinescu avea bază legală să închidă Ferma Dacilor când o lăuda. Ordinul dat astăzi
Incendiul de la Ferma Dacilor scoate la lumină o serie de nereguli, dar și multe contradicții și controverse.
Ferma Dacilor se pare că a fost construită fără autorizații, deși era un loc preferat chiar al șefilor instituțiilor care ar fi trebuit să-i autorizeze activitatea. Se pare că, inițial, nu a avut nici măcar autorizație de construcție, conform declarațiilor publice ale aleșilor locali. Ar fi intrat în legalitate, din acest punct de vedere, abia în 2020. Însă, cum a intrat în circuitul turistic dacă în acte nu exista? Și de aici decurg o serie de mult mai multe întrebări de la care așteptăm răspunsuri la solicitările către instituțiile competente, inclusiv ANPC.
De la a lăuda...
Chiar șeful ANPC, Horia Constantinescu, era un admirator al Fermei Dacilor. Scria, în octombrie, pe Facebook: ”Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”.
Ultimul control ANPC la Ferma Dacilor ar fi fost în 2017, conform informațiilor din mass-media.
Președintele Protecției Consumatorilor mărturisea că este prieten cu proprietarul - presupunem că se referea la Cornel Dinicu - de aproape 31 de ani. ”Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse”, scria Horia Constantinescu, președintele ANPC. ”Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie” mai mărturisea Horia Constantinescu.
... la a se scuza
După incendiul care a mistuit Ferma Dacilor, ucigând opt persoane, majoritatea copii și tineri, Horia Constantinescu scria: ”De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră atunci când mâncaţi într-un local cereţi toate autorizaţiile. A mi se transfera vina altor autorităţi numai pentru că dă bine mi se pare jenant. Mă cutremură gândul că şi la nivelul altor locaţii promovate se pot întâmpla lucruri neprevăzute şi să devin ţapul ispăşitor. Mă întreb de ce nu se demarează o modificare a constituţiei şi a codului penal pentru ca tâmpeniile făcute la un moment dat în viaţă să devină o condamnare pentru tot restul existenţei. Să se discute şi la nivelul bisericii pentru a fi eliminate spovedania şi iertarea păcatelor. Reintegrarea în societate trebuie de asemenea eliminată şi trecut negru pe alb faptul că odată ce ai furat cireşe în copilărie nimic şi nimeni nu te va putea vreodată ierta”.
Astăzi, s-a dat ordin în ANPC:
”Vă rugăm să transmiteți pe grupurile de comandament și grupurile naționale că vor fi oprite toate locațiile lipsite de autorizație ISU, ANSVSA sau cele care țin de funcționarea efectivă și nu au dovada că documentația este avizată”.
Sancțiunile se dau în baza OG21/1992. Și aceasta este dovada că dacă ANPC și-ar fi făcut treaba conform legii, astăzi n-am fi vorbit despre Ferma Dacilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News