Prințul Harry câștigă prima etapă a procesului de calomnie împotriva unui tabloid britanic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Facebook Familia Regală a Marii Britanii
Foto: Facebook Familia Regală a Marii Britanii
Prințul Harry a câștigat prima etapă a unui proces de calomnie împotriva editorului ziarului Britain’s Mail on Sunday. Un judecător a decis vineri că părți dintr-o poveste despre lupta sa pentru protecția poliției din Regatul Unit sunt defăimătoare.

Judecătorul de la Înalta Curte, Matthew Nicklin, nu a luat încă în considerare aspecte precum dacă povestea a fost corectă sau în interesul public, apărări pe care ziarul le va putea oferi în următoarea fază a procedurii.

Procesul se învârte în jurul reflectării de către ziar a unei acțiuni separate de la Înalta Curte pe care Harry a depus-o în efortul de a forța autoritățile să ofere protecție prințului și familiei sale atunci când se află în Regatul Unit. Guvernul a retras protecția familiei atunci când Harry și soția sa, Meghan, au renunțat la îndatoririle regale de primă linie și s-au mutat în California.

Pe 20 februarie 2022, Mail on Sunday a raportat că Harry a căutat un „ordin de confidențialitate de anvergură” pentru a păstra secrete detaliile acțiunii sale împotriva guvernului. În ciuda declarațiilor publice ale doctorilor săi, potrivit cărora prințul a fost întotdeauna dispus să plătească pentru protecția poliției, această ofertă nu a fost făcută în încercarea sa inițială de a anula decizia guvernului, susținea ziarul.

Harry susține că Mail on Sunday l-a calomniat atunci când a sugerat că a mințit în declarațiile sale publice inițiale cu privire la procesul împotriva guvernului și că a încercat „în mod cinic” să deruteze publicul, autorizând reprezentanții săi să facă „declarații false și înșelătoare despre disponibilitatea ca el să plătească pentru protecția poliției.”

Nicklin a decis că articolul este defăimător, dar a subliniat că decizia nu s-a aplicat altor aspecte ale cazului, potrivit USA Today.

„Aceasta este prima fază a unei cereri de calomnie”, a scris judecătorul în decizia sa. „Următorul pas va fi ca pârâtul să depună apărare la cerere. Va fi o chestiune care urmează să fie stabilită mai târziu în cadrul procedurii dacă cererea este admisă sau eșuată și, dacă da, pe ce bază.”

Detalii din culisele procesului de judecată dintre Prințul Harry și Guvernul Britanic. Un avocat demască rolul jucat de oficialii regali

Avocatul Prințului Harry susține că oficialii regali ar fi trebuit să rămână în afara deciziei de protecție.

Un avocat al Prințului Harry a susținut joi în instanță că Familia Regală nu ar fi trebuit să fie implicată într-o decizie a guvernului britanic de a-i refuza protecția poliției în timp ce se afla în Marea Britanie, scrie News24.

Avocatul Prințului Harry, Shaheed Fatima, a declarat, în cadrul ședinței de la Înalta Curte, că secretarul privat al Reginei, Edward Young, făcea parte din organizația care a decis că Harry nu ar trebui să mai primească același grad de protecție după ce a încetat să îți mai îndeplinească obligațiunile regale. Fatima a spus că Harry nu știa la momentul respectiv că membrii din casa regală au fost implicați în decizie și că unii dintre aceștia nu ar fi trebuit să aibă legătură cu această decizie.

"Nu știa în acel stadiu că familia regală este implicată. A declarat că i s-a spus că este o decizie independentă.", a spus ea.

Decizia a fost luată în februarie 2020 de Comitetul Executiv pentru Protecția Regalității și a Personajelor Publice RAVEC, în numele Ministerului de Interne. Avocații lui Harry au spus că i s-a refuzat posibilitatea de a face declarații în fața comitetului și că oferta sa de a plăti pentru securitate nu le-a fost transmisă înainte de a fi luată decizia.

"Este discutabil că, dacă ar fi existat un proces echitabil, RAVEC ar fi ajuns sau ar fi putut ajunge la o altă decizie.", au spus avocații săi.

Echipa juridică a Ministerului de Interne a spus că cererea Prințului Harry de revizuire judiciară a deciziei ar trebui respinsă, deoarece "tensiunile" dintre el și Casa Regală erau irelevante și că schimbarea statutului său a dus la decizia RAVEC.

"RAVEC nu este obligat să ofere protecție pe o bază automată permanentă.", a spus avocatul Ministerului de Interne James Eadie.

Avocații statului au spus în actele de judecată că, dacă cererea lui Harry ar fi refuzată, va solicita ca acesta să suporte toate costurile.

"Baza publică nu ar trebui să suporte costul derulării acestui litigiu și o cerere care nu ar fi trebuit să fie adusă deloc.", a adăugat Ministerul de Interne.

Instanța a spus că ar urma să decidă până la sfârșitul lunii dacă acordă o revizuire judiciară completă a deciziei de a întrerupe protecția pentru Harry.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel