Coaliția de guvernare din Scoția s-a prăbușit. Dispută aprigă pe tema abandonării obiectivelor climatice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
S-a încheiat coaliția de guvernare din Scoția.

Coaliția de guvernare dintre Partidul Național Scoțian (SNP) și Verzii Scoțieni de la Holyrood s-a încheiat după o dispută aprigă pe tema abandonării obiectivelor climatice.

Premierul scoțian Humza Yousaf a scos joi din joc acordul de coaliție dintre SNP și Verzii Scoțieni, cunoscut oficial sub numele de Acordul de la Bute House. Se așteaptă acum ca SNP să meargă mai departe ca administrație minoritară.

Acordul, autorizat în august 2021, a permis Verzilor Scoțieni să aibă doi miniștri juniori. Co-liderii Verzilor, Lorna Slater și Patrick Harvie, au îndeplinit aceste funcții și au fost filmați părăsind reședința Bute House mai devreme joi.

Reducerea emisiilor de carbon

Tensiunile dintre cele două partide au crescut după ce guvernul scoțian a renunțat la planurile de reducere a emisiilor de carbon în Scoția cu 75% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Yousaf - care a fost presat de unii membri ai propriului său partid să anuleze acordul, pe fondul unei serii de alte dispute politice - a organizat joi dimineață o reuniune de urgență a cabinetului, care a avut ca scop abordarea dezacordurilor tot mai mari dintre cele două partide.

Verzii Scoțieni urmau să voteze dacă să renunțe la acord, Harvie afirmând că nu ar putea rămâne lider dacă membrii ar aproba retragerea.

SNP deține 63 din cele 129 de locuri de la Holyrood și se așteaptă ca SNP să continue ca administrație minoritară până la următoarele alegeri parlamentare scoțiene din 2026, informează POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel