Planul PNRR cu pensiile. Dumitrescu şi Grindeanu au scos documentele: E anormal! Toți românii vor plăti
Sorin Grindeanu și Răzvan Dumitrescu au vorbit despre planul Guvernului cu pensiile, în PNRR, în exclusivitate pentru DC NEWS.
Răzvan Dumitrescu, întrebare cheie despre PNRR
"Noi, ca cetățeni, nu știm filosofia în care a fost construită chestiunea asta (n.r. PNRR) dar amănuntele. Dacă ne referim la prima filosofie în care două sau trei județe luau caimacul, ele fiind oricum într-o regiune mult mai dezvoltată ca celelalte, mă pot gândi dacă ăsta nu cumva e un plan de mărire a decalajelor în așa fel încât apetisantă va fi doar pentru regiunea aia pentru tot ce înseamnă vest și cealaltă va fi eventual furnizoare de sărăcie, deci de forță de muncă, care de săraci ce sunt, pleacă să lucreze afară și asta e cam tot ce se poate întâmpla în viitor, nimic altceva. Și așa din Moldova vine tot grosul celor care pleacă la muncile sezoniere, care merg la sparanghel chiar și atunci când e COVID-19.
Deci eu întreb dacă ăsta e un plan, de fapt?! N-ai cum să nu vezi discrepanțele dintre regiuni. Și acum vine pleașca de 30 de miliarde, 29,4 cu tot cu împrumuturi, și tot acolo duci banii? Spre alea cele mai dezvoltate în loc să încerci să reduci...? Înseamnă că ai un plan, înseamnă că vrei să existe decalajele astea! Altfel, logic, nu-mi dau seama ce ar putea să fie", a spus Răzvan Dumitrescu.
Sorin Grindeanu, reacție
"Noi am informat toate aceste aspecte și prin europarlamentarii noștri, și prin discuții pe care le-am avut cu comisarii de la Bruxelles și am spus inclusiv aceste lucruri, lucruri pe care, dincolo de familia politică din care faci parte, sunt greu acceptate. De aici și retrimiterea constantă a propunerilor care vin dinspre București.
Eu cred că într-un final, au înțeles liberalii și USR-iștii, și PLUS-ul care e filosofia și ce doresc cei de la Bruxelles, astfel încât la final să avem un PNRR aprobat. E anormal să ții ascuns ceva ce se referă până la urmă la toți românii!", a declarat Sorin Grindeanu, în exclusivitate pentru DC NEWS.
Răzvan Dumitrescu a scos documentele (FOTO în GALERIA FOTO)
"Ei trimit un fel de intenție către UE și descoperim la un moment dat, că ne întrebam ce l-a apucat pe Ghinea, care e la Fonduri Europene, să vorbească despre pensii. Ei, iată că ei promit, de fapt, la un moment dat, o reformă majoră a pensiilor. Deci ei practic vor să-și finanțeze reforma pensiilor cu banii de la Uniunea Europeană, dar nu ne spun ce au de gând să facă cu pensiile românilor.
E clar că au de gând să facă ceva din moment ce cer bani pentru a reforma sistemul de pensii. Numai că noi nu știm ce au de gând să facă și câți pensionari avem în țara asta. Ce credeți că vor să facă cu pensiile?", a mai spus Răzvan Dumitrescu.
"E o sumă imensă. Toți românii vor plăti"
"Tocmai asta e problema de fond. Toate aceste concepte pe care Ghinea ni le transmite... e anormal. Într-un final e anormal să existe această întrebare. Ce vor să facă? Noi trebuia să știm ce vor să facă, pentru că vorbim de niște bani pe care nu-i plătește Ghinea înapoi, și nici Cîțu. Sunt împrumuturi mare parte a acestei sume pe care o să le plătim toți românii înapoi.
Atunci de unde atâta secretomanie? De unde atâta aroganță? E anormal să nu existe această transparență când vorbim de o sumă imensă de aproape 30 de miliarde de euro și care poate să marcheze viitorul nostru pe câțiva ani de acum în colo. A tuturor românilor! Nu doar a celor care se află acum în zona guvernamentală", a completat Sorin Grindeanu.
Vezi mai multe în video:
Ce spune Cristian Ghinea despre planul PNRR cu pensiile
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că există un deadline în ceea ce privește reforma pensiilor, care presupune ca legea să fie trimisă în Parlament anul acesta şi nişte elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, bazată pe obiective statistice. Acesta a mai spus că există confirmări de la Bruxelles că România poate primi toate cele 29,2 miliarde de euro din PNRR.
"Avem confirmări că suntem pe drumul cel bun. Au fost trei obiective majore ale vizitei de la Bruxelles. Primul, să clarificăm şi să agreăm reformele importante cu Comisia Europeană. Al doilea, să stabilim că România va cere toate cele 29,2 miliarde de euro şi al treilea, să stabilim componentele cele mai avansate şi ce mai este de făcut la componentele unde mai este de lucru
România se angajează să aibă o politică sustenabilă matură referitoare la pensii. De asemenea, reducerea pensiilor speciale în limitele în care ne permite CCR. Acest guvern îşi asumă o reformă serioasă a pensiilor speciale", a mai spus Cristian Ghinea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News