Premierul anunță că scade ”taxa pe muncă” pentru familii. Marcel Ciolacu, Hotărâre de Guvern ca-n țările dezvoltate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Premierul Marcel Ciolacu vrea ca România să adopte o reformă, aplicată, cu succes în țările dezvoltate, pentru creșterea natalității și scăderea taxării pe muncă.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că România va adopta o reformă care să conducă spre un sistem sustenabil de deduceri la venituri, urmând modelul țărilor dezvoltate.

Totodată, premierul a menționat că este deja pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care prevede scăderea taxării munci pentru familiile care au mai mult de un copil, de altfel, una dintre măsurile pentru creșterea natalității, fiind întrebat și dacă acest sistem ar putea fi extins în viitor.

”Este evident că anul următor va fi - este trecut în PNRR - o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. (...) Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm. (...)

Trebuie să vii cu soluții, chiar dacă sunt soluții parțiale. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul și în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri.

Astfel, vei dezvolta serviciile - și serviciile de învățământ, și învățământ privat, și after-school, și grădinițe, și creșe și instituții spitalicești private - prin deduceri și printr-un sistem de asigurări național.

Nu, momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Trebuie să intrăm într-o normalitate. Mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni și marile marile companii de asigurări și pe un sistem de sănătate așezat. Este normal să venim cu priorități.

Prioritatea noastră este ca la cei care au doi copii să începem să scădem", a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei vizite efectuate la Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

Ciolacu, despre deciziile luate ”după ureche”: România a depășit momentul amatorismului

De asemenea, premierul Ciolacu a ținut să puncteze că toate deciziile în acest domeniu, atât de important pentru populația României, nu pot fi luate ”după ureche”, dar și să ”România a depășit momentul amatorismului”.

"Eu nu pot să scad în acest moment la venitul minim, pentru că o treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiți pe venitul minim, știm cu toții acest lucru, da.

Dacă scad la venitul minim o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim. Cu alte cuvinte, aceste soluții empirice, luate după ureche și doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau.

O să vin cu o reformă și cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil și ceva exact cum este în țările dezvoltate. România a depășit momentul amatorismului", a declarat Ciolacu, scrie Agerpres.

Citește și: Guvernul insistă cu ”taxa pe boala”. Au făcut împărțiți bolnavii în categorii speciale. ”Este o decizie incredibilă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel