Data actualizării:
Data publicării:

Ciolacu: Septembrie-octombrie trebuie să ne prindă cu o inflaţie sub 5%

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Lunile septembrie-octombrie trebuie să ne prindă cu o inflaţie sub 5%, ca să înceapă să se vadă creşterea de nivel de trai, susține premierul Marcel Ciolacu.

'Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj şi la fel, dacă doriţi, detaliem, fiindcă am cifrele, exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri per gospodărie şi per persoană. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere. Cu 13,5% au crescut veniturile per persoană, per gospodărie, 13,1 %.

Preţurile au crescut cu 11,5%, respectiv 11%. E o diferenţă mică, dar e pe plus, nu e pe minus. Când aveam inflaţie cu două cifre, aşa am preluat postul de prim-ministru, cu o inflaţie cu două cifre, am stabilizat preţurile la energie şi pentru consumatorul casnic, şi pentru antreprenori, deja ne-am dus până în 2025, în aprilie. Avem un fond bun de creştere. Cu adevărat, septembrie-octombrie trebuie să ne prindă cu o inflaţie sub 5%, ca să înceapă să se vadă creşterea de nivel de trai. Important e că nu ne-am dus în jos', a precizat Marcel Ciolacu, la Antena 3 CNN.

Premierul a pus accent pe nivelul investiţiilor străine directe, precum şi gradul de absorbţie a fondurilor europene.

'Avem investiţii, în luna ianuarie, directe de 600 de milioane de euro. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Deci, investitorii străini au curaj să investească în România. Avem cel mai bun mix de energie, avem proiecte mature. Trebuie o ordonare foarte clară a cheltuielii din PNRR şi am început, sunt şedinţe pentru îndeplinirea jaloanelor, sunt şedinţe pentru cheltuielile şi investiţiile din PNRR.

Am terminat un exerciţiu financiar pentru prima oară în România cu absorbţie de 96%, iar la sfârşitul lunii acesteia va fi o absorbţie de 100%, trimiţându-se la plăţi după ianuarie, cum se poate, cum permite Comisia Europeană. Vă reamintesc că ultimul exerciţiu financiar l-am închis cu 54%, un dezastru. Am fazat lucrări în transporturi, în POIM Apă, în infrastructura din fiecare judeţ, în fiecare comună, la canalizări. Toate s-au făcut în timp real şi, repet, cu o viteză a deciziei corespunzătoare dinamicii în care trăim în acest moment', a mai declarat Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel