Prețurile la energia electrică și gaze, scăzute pentru mulți români. Burduja (M. Energiei): Le vor constata de luna viitoare
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @drasa
FOTO: Freepik @drasa
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță scăderi ale prețurilor la gaze și energia electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că prețuri pe care românii le vor plăti pentru energia electrică, dar mai ales pentru gaze naturale va fi mai scăzut începând cu luna viitoare. 

Ministrul a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre posibilitatea ca plafoanele să fie din nou modificate.

”În acest moment nu. Evaluăm efectele actului normativ pe care abia l-am adoptat și care, așa cum v-am spus, va duce la facturi scăzute pentru foarte mulți români(...) Important este că prețurile în facturi sunt la fel sau scad. Pentru foarte mulți români, mai ales la gaze, cu siguranță vor exista scăderi pe care le vor constata de luna viitoare, iar la energie electrică mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe KWh, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piață”, a explicat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei a subliniat că un furnizor nu cumpără toată cantitatea de energie electrică de care are nevoie doar de pe piață, are și contracte pe termen mai lung, are contracte bilaterale, are tot felul de alte aranjamente financiare care duc la un preț mediu lunar.

”Taxa pe soare”, eliminată luna trecută

Guvernul a adoptat, pe 28 martie, Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale, care va duce la scăderea prețurilor pentru următoarele 12 luni.

”Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuțioase ale piețelor de energie și în urma consultărilor cu toți actorii din sector”, se menționa într-un comunicat al ministerului.

Citește și: Bulgaria scade facturile la gaze cu aproape 20%. De ce nu și România? Dumitru Chisăliță: Cineva trebuie să plătească

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel