Data publicării:
Modificare radicală a legilor justiției. Un judecător poate deveni Procuror General
Un deputat din grupul minorităților a propus, miercuri, un amendament care prevede că un judecător ar putea fi numit procuror general al României, transmite Uniunea Salvați România.
Inițiatorul amendamentului este deputatul Ibram Iusein, din grupul minorităților.
Comisia specială a adoptat amendamentul, potrivit USR, iar modificarea va merge la plenul Camerei Deputaților pentru vot. Camera decizională este Senatul.
Forma actuală a amendamentului, potrivit USR:
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Secției pentru procurori a CSM, dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod.”
Partidul politic DNA și rolul acestuia la viitoarele alegeri. Diana Tache: Mă face să cred că există această posibilitate. Ei nu se gândesc decât la asta
Marţi, 27 septembrie, s-au împlinit la 20 de ani de la înființarea Parchetului Național Anticorupție, devenit ulterior Direcția Națională Anticorupție. În acest context. Bogdan Chirieac, Diana Tache și Mugur Ciuvică au vorbit la DC NEWS despre DNA și rolul pe care această instituție l-ar juca în lumea politică.
"DNA era un partid politic în România. Ăsta este adevărul. Problema este că partidul politic a pierdut alegerile fiindcă opoziția la DNA era PSD și Liviu Dragnea. Au câștigat cu 47% alegerile, deci au pierdut atunci cei de la DNA (n.r. în 2016, la alegerile parlamentare), dincolo de osanalele care s-au ridicat ieri acestei distinse instituții. Credeți că partidul politic DNA își revine la următoarele alegeri? Mă gândesc că ar avea cale liberă. Lumea e nemulțumită de facturi, de crize, de toată situația asta", a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.
"Felul în care s-au comportat cei de ieri (n.r. personalităţile politice care au participat la aniversarea a 20 de ani de DNA) și felul în care au insistat să ne contrazică discursurile din ultimii 10-15 ani și anume că DNA da, a fost un partid politic și da, a fost cel mai important instrument în campaniile trecute, da, pe mine mă face să cred că există această posibilitate pentru că, ei de la ei din birouri, nu se gândesc decât la asta.
Au venit inclusiv cei pe care DNA i-a cercetat abuziv și care au fost achitați între timp, demonstrând astfel că munca a fost în zadar, a celor de la DNA, au venit și au spus că sunt partenerii lor și că îi susțin, ceea ce înseamnă că, știți foarte bine, nu ai cum să controlezi lucrurile altfel, decât cu frică, iar mie îmi arată că de frică cei de ieri au aplaudat nu doar activitatea din ultima vreme a DNA, dar și pe doamna Kovesi, care s-a lăudat cumva direct", a spus jurnalista Diana Tache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News