Macovei: Ponta să nu facă justiție pentru hoți și corupți
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
macovei
macovei

Eurodeputata Monica Macovei îl atacă dur pe Victor Ponta, căruia îi atrage atenția că justiția trebuie făcută pentru țară, nu pentru hoți și corupți. Macovei îi dă doua variante premierului: Coduri modificate sau amânate. 

Eurodeputata subliniază, pe blogul personal, că "intrarea în vigoare a Codului penal, chiar și pentru câteva ore, va avea consecința aplicării legii mai favorabile, ceea ce înseamnă că infractorii vor scăpa de tot sau mai ușor pentru unele infracțiuni, unde pedepsele sunt mai mici și deci termenele de prescripție mai scurte. Pericolul cel mai mare privește infracțiunile împotriva patrimoniului".

Două variante pentru Ponta

Monica Macovei adaugă că "Ministerul Justiției și Guvernul au soluțiile propuse de DNA și DIICOT și sunt obligate să țină seama de acestea și să le promoveze prin OUG". Eurodeputat scrie că "dacă Guvernul nu este capabil să facă aceste modificări astăzi, atunci trebuie în mod obligatoriu să amâne prin Ordonanță de Urgență intrarea in vigoare a Codurilor penal și de procedură penală până la adoptarea modificărilor propuse de sistemul judiciar".

Codul penal face imposibilă folosirea tehnicilor speciale de investigație

Macovei citează din comunicatul DNA în care este precizat că "dispoziţiile referitoare la efectuarea urmăririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie să îi fie adusă la cunoștință suspectului această calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigație".

O clipă de noi Coduri, fericirea multor "penali"

Eurodeputata ține să amintească că "interceptarea comunicațiilor și alte mijloace de supraveghere secretă sunt mijloace normale de investigație in toate statele democratice. Pentru buna funcționare a justiției penale, aceste coduri nu trebuie să intre în vigoare înainte de a fi modificate, nici măcar pentru o clipă. Este regretabil că s-a ajuns până în ultimul moment cu modificarea lor, dar astăzi situația mai poate fi încă reparată". 

Macovei susține că intrarea în vigoare a Codurilor îi va mulțumi pe "mulți penali".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel