Urmărește emisiunea live
Geoană dă exemplul Poloniei cu privire la reforma administrativ-teritorială a României
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a zis joi faptul că România are nevoie rapid de o reformă la nivel administrativ-teritorial.

'România trebuie să facă rapid o reformă la nivel administrativ-teritorial. Formula încâlcită, fărâmiţată şi redundantă actuală trebuie simplificată, descentralizată, curăţată de instituţii părăsite, repetitive, scuturată de clanuri politice care o fac nefuncţională. O ţară împărţită în regiuni mai mari, ca şi Polonia, o structură aerisită şi personal redus, care să poată acomoda mai repede investiţii şi genera progres economic şi social', a spus Mircea Geoană, joi, la Alba Iulia, în cadrul unei dezbateri.

Geoană a punctat că aceste lucruri nu sunt uşor de făcut şi trebuie planificate. Acesta a dat exemplul Poloniei, despre care a zis că a muncit trei ani înainte să reducă, de la 40 la 16, voievodatele.

'Şi nu în campania electorală ca slogan electoral, ci la început de ciclu politic', a subliniat Mircea Geoană. Acesta a evidențiat faptul că este 'obligaţia' viitorilor lideri ai României, după alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare 2024, 'să aibă curajul să înceapă acest mare şantier prea mult întârziat şi atât de necesar' pentru ţară.

'Acest program naţional de nivelare în sus, de investiţii publice şi private, pentru o ţară care să funcţioneze peste tot şi pentru toţi. Acesta este principalul motor de creştere economică şi dezvoltare pentru următorul deceniu. El trebuie cuplat şi sincronizat cu a doua mare resursă neexploatată a României: masiva noastră diasporă. Le văd ca două motoare, care se potenţează şi se echilibrează reciproc. Ele sunt intim legate, pentru că din lipsă de oportunităţi pleacă tinerii din ţară şi din rezolvarea acestei probleme a diferenţelor de dezvoltare în interiorul ţării va începe probabil şi procesul de revenire al diasporei noastre', a mai spus Mircea Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel