Sebastian Burduja ia exemplul lui Ilie Bolojan, de la Oradea. Le-a crescut impozitul cu 500%
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Candidatul Partidului Național Liberal pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat că este fan Ilie Bolojan.

Analistul politic Bogdan Chirieac și candidatul Partidului Național Liberal la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, au vorbit despre clădirile din centrul Bucureștiului care sunt, după cum a spus Burduja, ”focare de trafic și consum de droguri”. O soluție pe care Burduja a prezentat-o la DC News poate fi văzută aici. Discuția a continuat:

Burduja:  În 2016-2020 s-au consolidat 10 clădiri istorice în București, tot din 850, adică acum avem 11. Nu putem continua așa.

Chirieac: Înțeleg că în Florida se întâmplă asta, unde sunt tot mai mulți români acum, când trebuie rafistolată clădirea, remediată, primești hârtie, un an de zile trebuie să te muți unde crezi matale de cuviință. Se taie apa, curentul, gazul și un an de zile se recondiționează clădirea. Dacă faceți același lucru pe Magheru, poate nu arătăm ca Damascul în centru.

Impozit de cinci ori mai mare

Burduja: Sunt pârghii, s-au folosit și la noi în țară. Eu sunt fan Ilie Bolojan, Oradea, și nu numai. Dacă ați fost în centrul istoric al Oradei, ați văzut, s-a schimbat la față. Povestește chiar Ilie Bolojan, la început i-a rugat frumos, n-a vrut nimeni, apoi le-a dat credite pe 30 de ani la dobândă modică și dacă își reabilitau îi scutea și de la plata unor taxe și impozite locale, deci, o dublă motivație. Au vrut foarte puțini. E... le-a crescut impozitul pe proprietate de cinci ori, deci cu 500% și au început oamenii să-și reabiliteze casele.

Dacă n-ai o fațadă îngrijită, dacă nu e o proprietate îngrijită, în momentul ăla afectezi valoarea întregii comunități și atunci tu, ca proprietar, dacă eu, ca primărie, îți dau ție toate pârghiile necesare, domnule, îți dau acces la o finanțare bancară la costuri de nimic, ți-o dau pe 30 de ani, mai mult, te scutesc de la plata taxelor și impozitul pe care oricum le datorezi, deci, îți fac de două ori bine și tu tot nu înțelegi să-ți reabilitezi înseamnă că trebuie să te amendez. Așa au înțeles foarte mulți. Poate sunt și cazuri sociale.

Chirieac: Nu e sistemul din Viena?

Burduja: Cred că s-a folosit și în alte părți.

Chirieac: Nu a inventat Bolojan roata, a luat un model de succes din toate capitalele europene, peste tot e așa.

Burduja: Corect, așa ar trebui făcut și în București, sigur, într-o colaborare între Primăria Generală și primarii de sector.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel