Ladoum, oile senegaleze mai scumpe decât bolizii de lux
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Oaia Ladoum, cunoscută ca „regina oilor” în Senegal, este considerată un semn de prestigiu și un simbol al statutului social în această țară africană, prețul unui singur exemplar depășind uneori suma de 85.000 de dolari.

Un hibrid al rasei mauritane Touabire și al celei maliene Bali-bali, oaia Ladoum a fost crescută pentru prima dată la periferia capitalei Senegalului, Dakar, la începutul anilor 1970. Pentru o rasă atât de tânără, Ladoum este incredibil de populară, familiile și crescătorii înstăriți din Senegal cheltuind o avere pentru un singur exemplar, iar cei care nu își permit unul visează să aibă într-o zi suficienți bani pentru a-l cumpăra, scrie The Economist. Pentru a înțelege cât de venerată este Ladoum, trebuie menționat că, într-o țară în care aproximativ 40% din populație trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi, unii oameni cheltuiesc zeci de mii de dolari pentru o singură oaie.

Mai mult decât o oaie

Calitățile fizice ale oilor Ladoum sunt de necontestat. Ating înălțimi de 1.2 metri și greutate de 175 kg, au blana netedă și coarne lungi și spiralate, iar carnea lor este considerată delicatesă. Marea majoritate a senegalezilor le consideră frumoase, maiestuoase chiar, așa că urmăresc concursurile de frumusețe ale oilor Ladoum la televizor și urmăresc crescătorii populari pe rețelele de socializare doar pentru a le admira turmele. „Mai presus de orice altceva în Senegal, iubim animalele frumoase. Ladoum este și mare, și frumoasă. Raritatea acestei rase este cea care o face atât de scumpă și profitabilă. Această rasă este rară și foarte prețuită și tot ceea ce este rar în lume este scump”, a declarat pentru Africa News crescătorul de oi Abou Kane. Deși Ladoum există de aproximativ o jumătate de secol, crescătorii au început să rafineze rasa abia în ultimii 20 de ani, accentuându-i proporțiile și frumusețea. Munca lor a dat roade, deoarece Ladoum este acum considerată mai mult decât o oaie.

Ladom, simbol al statutului social

Este un simbol al statutului social, pe care toată lumea îl recunoaște ca fiind mai important decât mașinile, casele sau hainele scumpe. „A avea o oaie Ladoum te diferențiază de ceilalți oameni. Când copiii mei văd pe cineva cu o oaie mare, ei știu că este o persoană foarte importantă. Oile Ladoum sunt pentru vedete, nu pentru oamenii obișnuiți”, a declarat bucătarul Fatou Sen pentru Quartz Africa. Jucătorul de baschet din NBA Gorgui Dieng este cunoscut pentru că are o turmă de Ladoum, la fel ca și Yékini, cel mai mare luptător senegalez din toate timpurile. Pe de altă parte, săracii din Senegal nu pot decât să viseze să aibă o „regină a oilor”, ca să nu mai vorbim de sacrificarea uneia pentru Eid-al-Adha (o importantă sărbătoare musulmană). 95% din populația Senegalului este musulmană, iar tradiția sacrificării oilor pentru Eid este o afacere foarte importantă, una care a contribuit la popularitatea Ladoum.

În acest an, prețul oilor Ladoum a depășit 85.000 de dolari și, chiar dacă poți găsi exemplare mai slabe pentru doar 3.000 de dolari, rasa este cu siguranță prea scumpă pentru majoritatea senegalezilor care trebuie să se mulțumească să admire oile de la distanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel