JUSTIȚIE: Autorul violului pentru care Marcel Ţundrea a făcut închisoare, condamnat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
marcel tundrea
marcel tundrea

Autorul violului şi crimei pentru care Marcel Ţundrea a făcut închisoare a fost condamnat la 22 de ani de detenţie. Cazul este o premieră, întrucât procurorii au reuşit trimiterea în judecată a vinovatului chiar și după o eroare judiciară şi intervenţia prescripţiei.

Autor: Elena Anghelina

Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare din care a executat 12 pentru o crimă şi un viol. În 2004, a fost găsit nevinovat. Abia acum a fost condamnat adevăratul făptaș.

După 19 ani, Gheorghe Avram a fost trimis în judecată pentru viol și omor calificat de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totuși, Ţundrea nu a mai apucat să vadă cum i se face dreptate. El a murit la 18 ianuarie 2007, cu câteva zile înainte de a împlini 57 de ani.

"Dosarul Ţundrea" a fost redeschis de procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme, Marius Iacob, după ce testele ADN au arătat că probele de la dosar se potrivesc cu cele prelevate de la Gheorghe Avram.

În România, în mod oficial, primele teste ADN în cauze penale s-au efectuat după anul 2002, astfel încât la data pronunţării hotărârii în cazul Ţundrea, constatată ulterior ca fiind o eroare judiciară, instanţele au fost în imposibilitatea de a administra această probă, explica Parchetul ICCJ. Pe tot parcursul cercetărilor penale, inclusiv în timpul executării pedepsei Ţundrea Ilie Marcel a susţinut că nu este autorul infracţiunilor pentru care a fost condamnat.

Tribunalul Braşov a admis cererea de revizuire formulată de condamnatul Ţundrea Ilie Marcel la 17 septembrie 2004 și a dispus achitarea lui în baza legii. După rămânerea definitivă a hotărârii, dosarul a rămas cu autor nedescoperit.

În 10 iunie 2010, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea cauzei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. În contextul relevat de probele administrate, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2010, începerea urmăririi penale faţă de numitul Avram Gheorghe. El a fost condamnat la 22 de ani de detenţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel