Data publicării:

Joe Biden, despre relațiile SUA cu China: Veţi observa un început de dezgheţ foarte curând

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Joe Biden, despre relațiile SUA cu China: Veţi observa un început de dezgheţ foarte curând / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden, despre relațiile SUA cu China: Veţi observa un început de dezgheţ foarte curând / Foto: Facebook Joe Biden
Relațiile dintre SUA şi China ar urma să cunoască "un dezgheţ foarte curând", afirmă Joe Biden.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat, duminică, că legăturile dintre SUA şi China ar urma să cunoască "un dezgheţ foarte curând", după ce Washingtonul a doborât în acest an un presupus balon chinezesc de spionaj, relatează Agerpres, citând AFP.

Balonul "a fost doborât şi totul s-a schimbat în termeni de dialog. Cred că veţi observa un început de dezgheţ foarte curând", a declarat presei Joe Biden la finalul summitului G7 de la Hiroshima.

Joe Biden: Vladimir Putin nu va distruge "determinarea noastră" în a susţine Ucraina



În acelaşi timp, Biden a dat asigurări, după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski în marja reuniunii, că preşedintele rus Vladimir Putin nu va distruge "determinarea noastră" în a susţine Ucraina.

Joe Biden a spus că l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că sprijinul Washingtonului şi al celorlalţi susţinători ai Kievului "nu va slăbi" în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

"Putin nu ne va distruge determinarea, aşa cum a crezut că are puterea de a o face", a adăugat el.

SUA şi China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt, după 3 luni de la incidentul cu „balonul spion”

SUA şi China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt, cu o întâlnire pe care au avut-o acum două săptămâni la Viena consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, un semn de apropiere după tensiunile provocate, printre altele, de presupusul balon "spion" chinez care a survolat SUA la sfârşitul lunii ianuarie, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

Potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, Jake Sullivan şi Wang Yi au avut atunci "discuţii sincere, substanţiale şi constructive", în timp ce agenţia oficială chineză Xinhua a relatat despre discuţii menite "să ridice obstacolele" actuale în relaţiile sino-americane.

Tot conform Casei Albe, cei doi oficiali au abordat atât "războiul Rusiei contra Ucrainei" cât şi chestiunile legate de Taiwan, aşadar subiectele cele mai sensibile în relaţia bilaterală.

Washingtonul şi Bruxellesul, care ajută militar Ucraina în războiul cu Rusia, au avertizat în mod repetat China să nu ofere la rândul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca să încline în favoarea acesteia din urmă balanţa conflictului. Beijingul a asigurat însă că nu va livra armament niciuneia dintre părţile implicate în acest conflict. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel