Iulian Iancu: Rusia a băgat 82 de milioane de euro în manifestările împotriva gazelor de șist
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 19 sep 2014, 10:53
WhatsApp
Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, că Rusia a finanțat cu 82 de milioane de euro manifestările împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, inclusiv România. Potrivit deputatului, Rusia a blocat proiecte mari de infrastructură, precum gazoductul Nabucco, a cărui beneficiar era și România.

Potrivit Agerpres, Iulian Iancu a susţinut că această reacţie a Rusiei se observă cel mai bine acum, când ţara este afectată de sancţiunile economice pe care Uniunea Europeană i le-a impus, ca urmare a implicării sale în conflictul din estul Ucrainei. El a precizat că Rusia îşi asigură o treime din PIB din exporturile de materii prime energetice, astfel că este interesată să-şi menţină piaţa europeană, motiv pentru care a recurs la blocarea accesului europene la resurse precum sunt gazele de şist.

"În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar și Rusia își asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci și Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce", a spus Iulian Iancu, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?