Val de scumpiri înainte de Paște. Produsele care vor fi mai scumpe cu până la 10%. Prof. Mircea Coșea, avertisment: Problema pe care mi-o pun eu ca analist
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Prof. Mircea Coșea, analist economic, a vorbit despre valul de scumpiri de dinainte de Paște.

Analistul economic Mircea Coșea a explicat de ce cresc prețurile înainte de Paște și care sunt produsele pentru care românii vor scoate mai mulți bani din buzunare. Totodată acesta a lansat un avertisment privind posibilitatea menținerii acestor prețuri ridicate și după perioada pascală.

"Problema este de ordin general și de ordin particular. De ordin general e foarte simplu, noi, în această perioadă suntem victimele unei inflații pe care Guvernul a generat-o. Guvernul a făcut inflație prin faptul că a impozitat foarte mult tot ceea ce înseamnă producție, deci această impozitare, prin Ordonanța Trenulețul, ne vine în prețuri până la urmă, așa încât cu toată măsura aceasta de plafonarea a adaosului, lucrurile merg în direcția pe care o cunoaștem și anume inflația la produsele de bază este mult mai mare decât inflația pe care o declară statistica.

"Cererea va fi mai mare, specula va acționa, se vor ridica prețurile fără nicio justificare"

Asta în mod general, în mod particular suntem într-o perioadă în care nu ne putem aștepta decât la o creștere a prețurilor pentru ceea ce înseamnă produse tradiționale de sărbători la români. Românii, de sărbătorile mari, cum este Paștele, au întotdeauna în atenție o masă tradițională, bogată, deci prețurile la alimentele de bază pentru această perioadă se vor scumpi din cauza faptului că există o creștere a cererii. Cererea va fi mai mare, specula va acționa, se vor ridica prețurile fără nicio justificare doar pentru că există cerere sezonieră de Paște. Statul nu are instrumentele necesare pentru a contracara specula pentru că atât Consiliul Concurenței, cât și Protecția Consumatorilor, sunt ineficiente în această direcție.

Mircea Coșea: Problema pe care mi-o pun eu ca analist

De Paște românii își schimbă hainele, mai ales la copii și cumpără câte o jucărie copilului. Și aici vor crește prețurile pentru că cei care le vând știu că va fi o cerere mare. Problema pe care mi-o pun eu ca analist este dacă această creștere datorată de un impuls de cerere nu se va menține și după Paște pentru că în România este o tradiție - odată ce prețurile au ajuns la un anumit nivel, greu mai coboară.

Deci din punctul meu de vedere, la alimentele de bază, cele care intră într-o inflație specială numită inflație alimentară, vor rămâne mari și în viitor, iar acum, de Paște, ceea ce este de semnalat este specula. Specula va fi peste tot, de la marile magazin,e care vor face niște reduceri pe ici pe colo, dar în general, la carne, la ouă, la tot ceea ce înseamnă Paștele vor ridica prețurile, iar la piețele de cartier lucrurile vor fi exact în această direcție - o creștere a prețurilor. Cu cât? Să nu ne așteptăm la o creștere spectaculoasă, o creștere între 5 și 10%, dar la veniturile românilor ale căror salarii nu au prea crescut în ultima perioadă, și o creștere minimă este importantă", a spus Mircea Coșea la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel