Data publicării:

ICCJ: Taxa de poluare va fi restituită cu dobândă de la data plăţii

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Restituire TAXA auto, hotărârea Senatului
Restituire TAXA auto, hotărârea Senatului

Persoanele  care au obţinut în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, de poluare sau pentru emisii poluante vor primi şi dobânda fiscală care curge de la data plăţii acestor taxe, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Alegeri prezidentiale 2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, în sensul că, pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, se aplică dobânda fiscală, care curge de la data plăţii acestor taxe, informează un comunicat al Avocatului Poporului.

Conform deciziei ICCJ, dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile cu art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ.

Citește și: TAXA AUTO. Curtea de Justiţie a UE: Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008 contravine dreptului UE

În aceeaşi decizie, ICCJ a mai statuat faptul că momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite în temeiul hotărârilor judecătoreşti, este reprezentat de data plăţii acestor taxe.

În recursul în interesul legii formulat în data de 24 septembrie 2013, Avocatul Poporului a constatat că instanţele de judecată s-au pronunţat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plăţii sumelor încasate de administraţiile finanţelor publice din ţară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză. (Sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel