Banca Națională a României vă invită la  „Zilele Porților Deschise”. Expoziția temporară Avram Iancu. Omul. Eroul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Lingouri și monede care fac parte din tazaurul României   Foto: Crișan Andreescu
Lingouri și monede care fac parte din tazaurul României Foto: Crișan Andreescu
În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului Zilele Porților Deschise. Evenimentul va avea loc în zilele de joi, 18 aprilie, și vineri, 19 aprilie 2024, când vor fi organizate vizite pentru public în cadrul unor tururi ghidate de aproximativ 30 de minute, fără programare prealabilă, în intervalul 11:00-19:00 (ultima oră de intrare fiind 18:00), în grupuri de maximum 20 de persoane.

În zilele de joi, 18 aprilie, și vineri, 19 aprilie, în intervalul 11:00 - 19:00, vor fi organizate tururi ghidate pentru publicul larg în Palatul Vechi al Băncii Naționale a României din strada Lipscani nr. 25 (București), fără programare prealabilă, pentru a marca 144 de ani de la înființarea instituției. Mai multe sucursale și agenții ale BNR din teritoriu vor fi deschise pentru public, în același interval orar. În premieră, vizitatorii vor putea admira și exponatele din cadrul expoziției temporare Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național.

Pe parcursul celor două zile, publicul interesat va avea acces la spațiile bogat decorate ale Palatului Vechi al băncii din strada Lipscani nr. 25 (inclusiv la sala Consiliului de Administrație și vechiul cabinet al Guvernatorului), va afla informații inedite despre istoria noastră instituțională de la ghizii Muzeului BNR, va admira cele mai importante obiecte expuse în cadrul Muzeului și va putea să atingă unul dintre prețioasele exponate - un lingou din aur.

În premieră, vizitatorii vor admira și exponatele din cadrul expoziției temporare Avram Iancu. Omul. Eroul. Legendadedicate celebrării bicentenarului nașterii eroului ardelean. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României.

Tot în perioada 18-19 aprilie 2024, mai multe sucursale și agenții din teritoriu ale Băncii Naționale a României vor fi deschise pentru public, în același interval orar. Acestea sunt: Sucursala Regională Cluj, Sucursala Regională Constanța, Sucursala Regională Dolj, Sucursala Regională Iași, Sucursala Regională Timiș, Agenția Argeș, Agenția Brăila, Agenția Buzău, Agenția Gorj, Agenția Maramureș, Agenția Mureș, Agenția Prahova, Agenția Sibiu, Agenția Suceava.

Pentru vizitatorii sediului central al BNR din București, accesul se va realiza prin str. Lipscani, nr. 25.

Evenimentul Zilele Porților Deschise a fost lansat în 2019 și marchează aniversarea băncii centrale a României.

Reamintim că BNR oferă permanent tururi ghidate gratuite pentru publicul interesat de moștenirea istorică, monetară și culturală a Băncii Naționale a României, cu programare prealabilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel