Efectele consumului zilnic de cafea asupra creierului. Ce spun cercetătorii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @karinafoto
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @karinafoto
Mai multe studii au descoperit posibile efecte benefice ale cafelei asupra sistemului nervos. Cu toate acestea, consumul excesiv poate avea unele efecte negative.

Cafeaua este probabil cea mai consumată băutură stimulantă în multe țări ale lumii. Pentru mulți, cafeaua de dimineață este un ritual inevitabil și nu sunt puțini cei care o consumă de mai multe ori pe parcursul zilei.

După cum știm deja, cafeaua are un conținut ridicat de cofeină și este, prin urmare, un produs psihoactiv: adică exercită un efect direct asupra sistemului nervos central și provoacă schimbări în modul în care acesta funcționează. Acest lucru ne determină să ne întrebăm dacă un consum regulat de cafea poate afecta creierul nostru pe termen lung și, în caz afirmativ, în ce mod ar putea face acest lucru.

Diferiți compuși bioactivi

Cofeina este una dintre cele mai studiate substanțele psihoactive. Și există vești bune: totul pare să indice că un consum regulat (dar moderat) de cafea are efecte pozitive asupra sănătății sistemului nervos, în plus față de un impact favorabil asupra altor aspecte ale sănătății noastre (cum ar fi riscul de a dezvolta diabet, conform unei cercetări publicate în jurnalul științific Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases).

Cum ne afectează cofeina

Pe de o parte, știm că ea afectează sistemul nervos central în mai multe moduri diferite. În orice caz, acestea sunt legate de modul în care această substanță interacționează cu receptorii adenozinei, un neurotransmițător care promovează somnul.

Astfel, cofeina concurează cu adenozina pentru receptorii acestei molecule prezente la suprafața neuronilor, inhibând astfel acțiunea adenozinei și stimulând sistemul nervos, ceea ce induce un stadiu de alertă.

De asemenea, aceasta promovează eliberarea altor neurotransmițători precum noradrenalină, dopamină sau serotonină, conform unei cercetări publicate în revista academică Saudi Pharmaceutical Journal.

În consecință, pe termen scurt, cofeina poate îmbunătăți mai multe aspecte ale funcției cerebrale, inclusiv starea de spirit, timpul de reacție, vigilența, atenția, învățarea și funcția mentală generală.

Cu toate acestea, există două aspecte de luat în considerare. Unul este că, în timp, corpul poate dezvolta toleranță la efectul cofeinei, având nevoie tot mai mult de doze mai mari pentru a experimenta aceleași schimbări; și celălalt este că excesul de substanță poate induce efecte secundare adverse, în special la persoanele cu anumite condiții, sensibile la cofeină, care iau anumite medicamente sau sunt însărcinate. De aceea, majoritatea recomandărilor se situează în jurul unei limite maxime de între 4 și 5 cești pe zi, și în orice caz ar fi recomandabil să consultăm un medic în funcție de caracteristicile noastre individuale.

2. Sursa foto... (cafea5_54365500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elena_elizarova

Cafeaua îmbunătățește memoria

Există câteva studii care au constatat că atât cafeaua, cât și cofeina ar putea afecta memoria, cu toate că trebuie să spunem că dovezile în această direcție sunt uneori contradictorii.

De exemplu, un studiu publicat în Cureus în 2021 a raportat că un consum de cofeină era asociat cu îmbunătățirea memoriei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung; în schimb, alte cercetări anterioare au descoperit că ea ar putea chiar să dăuneze anumitor aspecte ale memoriei.

În general, totuși, studiile cele mai recente se înclină spre teoria potrivit căreia cafeaua ar putea fi benefică pentru memorie, și chiar în ultimii ani au existat cercetări (cum ar fi cea publicată în 2019 în Translational Psychiatry) care au descoperit că ea ar putea avea efecte protectoare împotriva condițiilor neurodegenerative care afectează în mod fundamental memoria, cum ar fi Alzheimerul.

În această direcție, se pare că un consum regulat de cafea ar putea avea un efect benefic asupra riscului de a dezvolta Parkinson, așa cum ilustrează un articol din 2008 în European Journal of Clinical Nutrition.

Benefică, dar cu moderație

În final, dovezile științifice actuale ne permit să concluzionăm că, cel puțin cu o anumită moderație, consumul de cafea poate fi, de fapt, destul de benefic. Pe termen scurt, pare să îmbunătățească starea de spirit, vigilența, învățarea și timpul de reacție. Pe termen lung, ar putea proteja împotriva condițiilor cerebrale precum Alzheimerul sau Parkinsonul.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că un consum excesiv de cofeină ar putea provoca anxietate, tremurături, agitație și probleme de somn, în funcție  de sensibilitatea noastră la substanță, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel