Guvern, solicitare avize după adoptarea celor 25 de OUG. Hossu: Se încalcă procedura. Cerere fermă din Parlament
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Bogdan Hossu a comentat informaţia potrivit căreia Guvernul ar fi solicitat Comitetului Economic şi Social aviz pentru 19 din cele 25 de OUG adoptate în şedinţa de marţi, explicând, dacă această procedură, de solicitare a avizelor după ce ordonanţele de urgenţă au fost adoptate, este corectă. 

Liderul sindical Bogdan Hossu - cel care a făcut parte, o perioadă de timp, şi din Comitetul Economic şi Social - a explicat, pentru DC News, care este procedura de avizare a actelor normative. Întrebat dacă este corect din punct de vedere juridic să se ceară avize pentru ordonanţe de urgenţă care deja au fost adoptate de către Guvern, Bogdan Hossu a declarat: "Nu. E o găselniţă pentru a putea spune apoi că respectă cadrul legal. Însă avizul se ia înainte de decizia finală la nivelul Guvernului. Eu ştiu că CES-ul, şi pe vremea mea dar şi acum, a respins în momentul respectiv avize pentru acte normative care deja au fost hotărâte".

"Avizarea nu se face retroactiv"

"E adevărat, însă, că acum pot cere doar pentru o singură chestiune de procedură, pentru că ordonanţa va intra în Parlament, iar parlamentarii pot avea, astfel, un punct de vedere al CES legat de subiect. Dar, în mod normal, nu se face retroactiv. Din ce am înţeles eu, problema este că există o adresă a secretarului general al Camerei Deputaţilor care spune tocmai că nu ia în considerare ordonanţele Guvernului pe motiv că nu a respectat procedura", ne-a mai declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Cât despre posibilitatea ca o ordonanţă de urgenţă să fie publicată în Monitorul Oficial fără a avea avizele respective, Bogdan Hossu a explicat: "S-a mai întâmplat, teoretic, această chestiune. În mod normal, însă, se încalcă procedura pentru că avizele sunt consultative, dar imperativ obligatorii. Şi există pe procedură un HG care trasează circuitul actelor normative şi care introduce imperativ obligaţia de a rezolva chestiunea avizelor respective". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel