Liderul sindical Bogdan Hossu - cel care a făcut parte, o perioadă de timp, şi din Comitetul Economic şi Social - a explicat, pentru DC News, care este procedura de avizare a actelor normative. Întrebat dacă este corect din punct de vedere juridic să se ceară avize pentru ordonanţe de urgenţă care deja au fost adoptate de către Guvern, Bogdan Hossu a declarat: "Nu. E o găselniţă pentru a putea spune apoi că respectă cadrul legal. Însă avizul se ia înainte de decizia finală la nivelul Guvernului. Eu ştiu că CES-ul, şi pe vremea mea dar şi acum, a respins în momentul respectiv avize pentru acte normative care deja au fost hotărâte".
"E adevărat, însă, că acum pot cere doar pentru o singură chestiune de procedură, pentru că ordonanţa va intra în Parlament, iar parlamentarii pot avea, astfel, un punct de vedere al CES legat de subiect. Dar, în mod normal, nu se face retroactiv. Din ce am înţeles eu, problema este că există o adresă a secretarului general al Camerei Deputaţilor care spune tocmai că nu ia în considerare ordonanţele Guvernului pe motiv că nu a respectat procedura", ne-a mai declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Cât despre posibilitatea ca o ordonanţă de urgenţă să fie publicată în Monitorul Oficial fără a avea avizele respective, Bogdan Hossu a explicat: "S-a mai întâmplat, teoretic, această chestiune. În mod normal, însă, se încalcă procedura pentru că avizele sunt consultative, dar imperativ obligatorii. Şi există pe procedură un HG care trasează circuitul actelor normative şi care introduce imperativ obligaţia de a rezolva chestiunea avizelor respective".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News