Data publicării:

'Formula Steinmeier', aprobată de Kiev, criticată de opoziţie: 'Lavrov a spus că în Donbas va fi ca în Transnistria' (Petro Poroşenko)

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, în prezent deputat al partidului de opoziţie 'Solidaritatea europeană', a declarat miercuri în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) că aşa-numita 'formulă Steinmeier'.

Alegeri prezidentiale 2024

Formula Steinmeier a fost convenită la 1 octombrie de reprezentanţii Grupului tripartit de contact asupra Donbasului - a fost concepută, de fapt, de Kremlin şi apără interesele ruseşti, în contextul în care opoziţia a criticat acordul dat de Kiev cu privire la aplicarea acestei formule, iar forţele naţionaliste l-au acuzat pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski de 'capitulare', informează portalul RBC.ua şi publicaţia Gordon.ua.

Declaraţia celui de-al cincilea preşedinte al Ucrainei intervine după ce actualul şef al statului, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi seara aprobarea de către Kiev a 'formulei Steinmeier', document care încearcă să deblocheze aplicarea acordurilor de la Minsk prin organizarea de alegeri în zonele din Donbas controlate de rebelii proruşi. Formula, propusă pentru prima oară la sfârşitul anului 2015 de către ministrul de externe german de la acea vreme Frank-Walter Steinmeier, în prezent preşedinte al Germaniei, prevede de asemenea acordarea unui statut special zonelor separatiste din estul Ucrainei dacă alegerile vor fi recunoscute de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Zelenski a încercat să calmeze spiritele marţi seara, negând orice fel de 'capitulare', în timp ce zeci de naţionalişti protestau în faţa administraţiei prezidenţiale, iar sute de opozanţi se adunaseră în centrul Kievului. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe ucrainene. 'Nu vor exista niciun fel de alegeri sub ameninţarea mitralierelor', a asigurat Zelenski într-o conferinţă de presă, în care a cerut sfârşitul 'ocupaţiei' în regiunile din estul ţării. În acest context, Volodimir Zelenski a subliniat că alegerile vor trebui să se desfăşoare în Donbas conform legislaţiei în vigoare în întreaga ţară şi fără combatanţi înarmaţi pe străzi, conform AFP şi EFE. Potrivit acestuia, Kievul doreşte să se asigure că alegerile din zonele separatiste se vor desfăşura conform legislaţiei ucrainene, în timp ce armata guvernamentală trebuie să recupereze controlul întregii frontiere cu Rusia, una dintre condiţiile acordurilor de la Minsk. Preşedintele ucrainean a explicat că documentul - semnat marţi la Minsk de Ucraina, Rusia, OSCE şi reprezentanţi ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk - va fi inclus într-o nouă lege privind autoguvernarea în regiunile din Donbas care va fi adoptată ulterior.

Zelenski a mai spus că semnarea formulei a eliminat ultimele obstacole în calea desfăşurării reuniunii în 'Formatul Normandia' cu privire la reglementarea situaţiei din estul Ucrainei. Într-un comentariu foarte critic la această decizie a Kievului, fostul preşedinte Petro Poroşenko a invocat o declaraţie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care întrebat ce se va întâmpla cu Donbasul în acest context ar fi spus:'Va fi ca în Transnistria'. Agenţiile de presă ucrainene au transmis că Ucraina nu şi-a pus semnătura pe un document comun al Grupului tripartit privind Donbasul, ci fiecare parte la acest grup şi-a dat acordul în scris în mod separat pentru aprobarea'formulei Steinmeier', care stipulează aplicarea mai multor prevederi ale acordurilor de la Minsk privind organizarea de alegeri locale în zonele separatiste din Donbas.

Miercuri, preşedintele Zelenski a avut o întâlnire cu uşile închise cu preşedinţii grupurilor parlamentare cu privire la aşa-numita 'formulă Steinmeier'. Copreşedinta partidului 'Solidaritatea europeană', Irina Gheraşcenko, notează într-o postare pe Facebook după această întâlnire care a durat 40 de minute că Zelenski se străduieşte sincer să aducă pacea în Donbas şi crede 'în mod sincer şi naiv că va putea să-l învingă pe Putin'. 'Unii spun că este o capitulare, alţii spun că este calea către pace', afirmă expertul ucrainean Volodimir Fesenko. De fapt, 'este doar un mic pas spre soluţionarea conflictului', susţine el, potrivit AFP.

O opinie contrară este exprimată de fostul consilier al preşedintelui Vladimir Putin în primul său mandat prezidenţial (2000-2004), Andrei Illarionov, în prezent cercetător principal în cadrul centrului american Cato. 'Realizarea 'formulei Steinmeier' înseamnă anularea caracterului unitar al statului ucrainean şi predarea suveranităţii Ucrainei în mâinile serviciilor secrete ruseşti', a declarat Illarionov, una dintre vocile cele mai critice ale opoziţiei ruse la adresa Kremlinului, citat de Gordon.ua. El l-a criticat pe Zelenski, pe care l-a acuzat de 'lipsă de competenţă', denunţând afirmaţia acestuia că 'formula Steinmeier' este văzută de unii ca o 'sperietoare'. 'Dacă formula Steinmeier ar fi fost doar o sperietoare, Putin şi Kremlinul nu ar fi depus eforturi fără precedent pentru a obţine ca Ucraina să semneze acest document', a afirmat fostul consilier al liderului rus, potrivit căruia în acest fel Kievul face primul pas spre federalizare.

'Prima obligaţie a lui Zelenski, în virtutea acestei formule, este de a adopta o nouă lege privind statutul special al anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, ceea ce înseamnă că în Ucraina vor apărea teritorii cu statut juridic special, care va diferi de statutul juridic al altor regiuni ucrainene. Aceasta elimină natura unitară a statului ucrainean, marcând trecerea la federalizarea Ucrainei, idee promovată puternic de Putin încă din primăvara anului 2014', subliniază Andrei Illarionov, citat de Gordon.ua. Rusia, acuzată de Kiev şi Occident, care neagă că trupele sale regulate luptă de partea rebelilor separatişti, a salutat semnarea acestei 'formule Steinmeier'. 'Să sperăm că vom continua să avansăm în aplicarea acordurilor de la Minsk', a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, care a anunţat că pregătirile pentru următorul summit în 'format Normandia' (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa) vor începe cât de curând, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel