Xi Jinping, mesaj pentru Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen după vizita în Europa
Preşedintele chinez Xi Jinping a oferit luni, la Paris, un mesaj pentru occidentali, în contextul neînțelegerilor multiple, de la comerţ la Ucraina.
La Paris, luni, președintele chinez Xi Jinping a susținut necesitatea consolidării "coordonării strategice" între țara sa și Uniunea Europeană și a pledat pentru menținerea statutului de "parteneri", în ciuda diverselor dispute, de la aspecte comerciale până la problemele legate de Ucraina.
Liderul chinez a exprimat aceste idei la începutul unei reuniuni trilaterale desfășurate la Palatul Elysée, alături de președintele francez Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică", le-a spus Xi Jinping oficialilor europeni.
Președintele chinez a pledat ca acest lucru să se producă de "o manieră care să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE şi să aducă în permanenţă noi contribuţii la pace şi dezvoltare în lume".
China a fost supusă criticii din partea occidentalilor, în special a europenilor, pentru poziția sa în războiul din Ucraina
UE oficial recunoaște China ca fiind un partener, dar și un concurent și un rival sistemic, conform informațiilor furnizate de AFP.
Tensiunile dintre Beijing și Bruxelles s-au accentuat și mai mult odată cu declanșarea, în 2023, de către Uniunea Europeană, a unei anchete privind subvențiile acordate de China pentru mașinile electrice.
Pe lângă aceasta, China a fost supusă criticii din partea occidentalilor, în special a europenilor, pentru poziția sa în războiul din Ucraina. În ciuda apelurilor sale pentru respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, China nu a emis niciodată o condamnare publică a Rusiei.
Deşi aceste neînțelegeri persistă, Beijingul vede în general Uniunea Europeană drept un partener mai constant și mai previzibil în comparație cu SUA, care au intensificat în ultimii ani restricțiile comerciale și au făcut declarații ostile împotriva Chinei.
"Sperăm că relaţiile sino-franceze şi sino-euopene se vor întări reciproc şi se vor dezvolta împreună", le-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron şi Ursulei von der Leyen.
"Coordonarea" cu Beijingul asupra "crizelor majore" în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este una "absolut decisivă"
Macron și Xi și-au strâns mâna în curtea Palatului Elysee, în timp ce orchestra Gărzii Republicane cânta.
Președintele francez are tendința de a-și îmbrățișa omologii, dar Xi nu o face. Macron a părut să îi strângă brațul lui Xi în timp ce își strângeau mâna. Macron a intrat cu el în Palatul Elysee.
Emmanuel Macron a declarat că Europa și China trebuie să rezolve dificultățile structurale, în special în ceea ce privește comerțul.
"Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China", a spus Emmanuel Macron la Palatul Elysée în deschiderea reuniunii.
Liderul de la Paris a completat, el fiind cel ce a descris "coordonarea" cu Beijingul asupra "crizelor majore" în Ucraina şi în Orientul Mijlociu ca una "absolut decisivă".
Cei 27 de membri ai UE - în special Franța și Germania - nu au o atitudine unitară față de China, ceea ce nu ajută la obținerea de schimbări. În timp ce Parisul pledează pentru o linie mai dură în ceea ce privește sonda EV, Berlinul vrea să procedeze cu mai multă prudență, spun sursele.
Cancelarul german Olaf Scholz nu s-a alăturat lui Macron și Xi la Paris din cauza unor angajamente anterioare, au declarat sursele.
Unii oficiali guvernamentali francezi spun în privat că sunt îngrijorați că Berlinul va încerca să submineze ancheta privind vehiculele electrice, care a vizat producătorii auto chinezi. China este o piață cheie pentru economia germană bazată pe exporturi și pentru producătorii săi auto, precum BMW BMWG.DE și Mercedez-Benz.
Von der Leyen a fost mai tranșantă, afirmând că relația a fost afectată de accesul inegal la piață și de subvențiile de stat chinezești.
După întâlnire, ea a declarat reporterilor că UE "nu poate absorbi supraproducția masivă de bunuri industriale chinezești care îi inundă piața".
"Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața", a spus ea.
"China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate", a declarat Ursula von der Leyen. Aceasta a reafrimat "hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă".
"Avem interesul de a demonstra că această colaborare a noastră îşi produce efectele", a mai spus preşedinta Comisiei, conform Reuters și Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News