UE pune capăt procedurii împotriva Poloniei privind statul de drept
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Comisia Europeană nu mai consideră că există un risc pentru statul de drept în Polonia, după cum spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Uniunii Europene va pune capăt celor șase ani de proceduri privind statul de drept împotriva Poloniei, a declarat luni președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, marcând astfel deschiderea unui "nou capitol" pentru această țară, potrivit Reuters.

Procedurile au fost lansate în perioada în care partidul populist de extremă dreapta PiS conducea țara. Donald Tusk, un liberal pro-UE, a devenit prim-ministru anul trecut, plasând Polonia pe un curs mai pro-UE.

Într-un comunicat, UE a precizat că Polonia a lansat o serie de măsuri legislative și nelegislative pentru a răspunde preocupărilor legate de independența sistemului judiciar.

"Ziua de astăzi marchează deschiderea unui nou capitol pentru Polonia", a declarat von der Leyen într-o postare pe X.

Polonia a recunoscut primatul legislației UE și s-a angajat să pună în aplicare hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului, a precizat UE.

Partidul polonez Lege și Justiție (PiS), care a guvernat timp de opt ani, a efectuat o revizuire profundă a sistemului judiciar, despre care UE a afirmat că a afectat controalele și echilibrele democratice și a adus instanțele sub influența politică.

Tusk a promis că va restabili independența justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel