Armata israeliană, apel către rezidenții din estul Rafah: Evacuați imediat
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rezidenții din estul Rafah au fost anunțați să evacueze imediat.

Armata israeliană (IDF) a lansat un apel către rezidenții din estul Rafah să „evacueze imediat”, la o zi după ce ministrul Apărării din această țară le-a spus trupelor din Gaza să se aștepte la „acțiuni intense în Rafah în viitorul apropiat”.

Avichay Adraee, șeful diviziei media arabe a unității purtătorului de cuvânt al IDF, a scris: „Pentru siguranța dumneavoastră, Armata de Apărare vă îndeamnă să vă evacuați imediat în zona umanitară extinsă de la punctele de control”.

Adraee a făcut „un apel urgent” către persoanele care locuiau în „municipalitatea Al-Shawka și în cartierele Al-Salam, Al-Jneina, Tiba Zaraa și Al-Bayouk din zona Rafah”.

Evacuarea temporară

Colonelul Nadav Shoshani, purtătorul de cuvânt internațional al IDF, a declarat luni, în cadrul unei ședințe de informare, că a fost vorba de o „operațiune de amploare limitată pentru a evacua temporar” și „nu de o evacuare pe scară largă”.

Israelul a semnalat în repetate rânduri că intenționează să trimită trupe în Rafah, un oraș sudic de la granița cu Egiptul, unde se crede că s-au refugiat peste un milion de palestinieni strămutați de la 7 octombrie, atunci când gruparea Hamas a atacat Israelul.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, le-a spus duminică dimineață trupelor din interiorul Fâșiei Gaza să se aștepte la „acțiuni intense în Rafah în viitorul apropiat și în alte locuri din întreaga Fâșie”, deoarece - după cum a spus el - Hamas nu intenționează să ajungă la un acord privind ostaticii și încetarea focului.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce Israelul a închis punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru camioanele umanitare, după ce acesta a fost lovit de cel puțin 10 rachete duminică dimineața, potrivit IDF. 

Trei soldați ai IDF au fost uciși și trei au fost grav răniți în atacul cu rachete, care a fost revendicat de aripa militară a Hamas, Brigăzile Al-Qassam.

Aproximativ 100.000 de persoane afectate

Nu a fost clar dacă apelul la evacuare a fost un răspuns la atacul de la Kerem Shalom, iar punctul de trecere a frontierei a rămas închis luni.

De asemenea, IDF nu a dorit să stabilească un termen exact pentru cât timp au la dispoziție oamenii din estul Rafah pentru a se evacua și nici nu a oferit asigurări că zona în care se vor muta nu va fi bombardată.

„Oamenii au la dispoziție cel puțin câteva zile pentru a se muta. După cum am spus, avem evaluări în timp real ale situației și evaluăm situația”, a declarat Shoshani, conform CNN.

El a spus că evacuarea actuală afectează aproximativ 100.000 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel