Cea mai mare greșeală pe care o facem când ne rugăm. Preotul Adrian Agachi: E o scuză pe care o auzim foarte des nu doar la spovedanie, ci și în general
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
De foarte multe ori spunem că nu avem timp pentru Dumnezeu, că nu avem timp să ne mai rugăm.

Adevărul este că nu vrem să ne facem timp pentru că suntem prea grăbiți să trăim aici și acum, uitând că după viața de aici, mai urmează o viață. Despre acest subiect ne-a vorbit preotul Adrian Agachi, la DC Edu.

Rugăciunea poate fi extrem de importantă pentru cei care o practică, dar nu vorbim aici doar despre rugăciunea individuală, ci și despre rugăciunea colectivă. Pentru mulți oameni, rugăciunea este o parte integrantă a vieții lor comunitare și a tradițiilor lor religioase. Participarea la rugăciune poate consolida legăturile cu comunitatea și poate oferi un sentiment de apartenență și identitate.

Rugăciunea este respirația sufletului nostru

„Trebuie să ne gândim la rugăciunea ca la o hrană pentru suflet. Așa cum trebuie să mâncăm zilnic pentru a întreține viața trupului, la fel și rugăciunea este hrană pentru suflet. Un părinte a numit-o foarte frumos. A zis că este respirația sufletului nostru. Iar Sfântul Grigorie Teologul a zis, la un moment dat: „Să-l pomenești pe Dumnezeu la fel de des - sau mai des - decât respiri”. Din momentul în care ne hrănim sufletul cu rugăciune, sufletul nostru redevine viu, redevine lucrător. 

În general, spunem că nu avem timp să ne rugăm. Este o scuză pe care noi, preoții, o auzim foarte des nu doar la scaunul de spovedanie, ci și în general când se întâmplă să avem un dialog cu persoane care nu participă neapărat la slujbele bisericești. Timpul și locul sunt importante pentru rugăciune, dar nu sunt fundamentale. De rugat ne putem ruga oriunde. Important este să o facem din inimă. Este mult mai important ca rugăciunea respectivă să pornească și să fie unită cu simțirea noastră.

Rugăciunea are două aspecte esențiale: este rugăciunea individuală pe care o facem dimineața, seara, poate la locul de muncă, poate atunci când întâmpinăm un necaz, o încercare în cursul zilei și este rugăciunea comunitară, în momentul când ne adunăm, la Sfânta Liturghie, când ne adunăm la Taina Sfântului Maslu, când participăm la Slujba binecuvântată a Botezului unui copil, sau la cununia unei persoane apropiate, sau când mergem să ne rugăm pentru sufletul unei persoane care a trecut la cele veșnice și participăm la slujba înmormântării.

Cele două tipuri de rugăciuni nu trebuie separate. Mulți înlocuiesc rugăciunea comunitară cu rugăciunea individuală. Și este păcat pentru că Dumnezeu își dorește ca toți să fim una, așa cum a rostit în rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Și nu putem să fim una decât dacă ne adunăm pentru a ne ruga împreună”, a zis preotul Adrian Agachi la emisiunea DC Edu, realizată de  prof. univ. dr. Sorin Ivan la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici.    

Vedeți mai multe aici, într-un interviu special, de suflet, în a doua zi de Paște:

VEZI ȘI: Ce înseamnă „Să ierţi de 70 de ori câte 7“. Preotul Adrian Agachi: Atenție, aici este o nuanță! / video:

https://www.dcnews.ro/ce-inseamna-sa-ierti-de-70-de-ori-cate-7-preotul-adrian-agachi-atentie-aici-este-o-nuanta-video_958119.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel