Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons
Delia Budeanu se numără printre prezentatoarele TV care au devenit celebre înainte de Revoluție, pe vremea în care selecția pentru postul de crainică era un proces elaborat și minuțios. Nu oricine prezenta știrile TVR, astfel că în fața telespectatorilor apăreau doar actori, oameni de cultură sau intelectuali. Mai jos, câteva mărturii ale crainicei despre teama de sistem și rigorile regimului comunist.

Delia Budeanu a fost una dintre primele crainice ale Televiziunii Române și s-a remarcat prin prezența distinsă, zâmbetul inconfundabil și vocea suavă cu care aducea jurnalul de seară în casele românilor înainte de '90. A urcat la pupitrul știrilor după prezențe marcante precum Florin Brătescu și Cleo Stieber. Delia Budeanu a fermecat telespectatorii, rămânând un simbol de frumusețe și eleganță în peisajul media românesc. 

Cum a ajuns pe micul ecran

Prima generație de crainice a Televiziunii Române a inclus nume precum Sanda Țăranu, Cleo Stieber, Geta Perlea, Mariana Zăhărescu, Ioana Măgura, Daniela Anencov, Silvia Ciurescu, Cristiana Bota, Lia Mărăscu, Delia Budeanu și Carmen Movileanu. Aceste personalități au contribuit la modelarea și consolidarea peisajului media românesc, aducând profesionalism și eleganță în fiecare seară în casele telespectatorilor.

Delia Budeanu a debutat la Televiziunea Română în 1970, în cadrul programului 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice. Aflând de un concurs pentru postul de crainică, s-a înscris și a reușit să-l câștige, chiar dacă a concurat cu 11 actrițe. La vârsta de 22 de ani, aceasta a avut prima apariție la Televiziunea Publică.

Avea o mare frică

În perioada comunistă, atmosfera în care își desfășura activitatea era una mai mult decât tensionată, marcată de frica de represalii pentru orice declarație considerată nepotrivită. Astfel, Delia Budeanu trăia cu teama constantă de a nu fi sancționată sau chiar amenințată cu violența în cazul în care ar fi îndrăznit să exprime ceva care ar di putut să supere "conducerea" sau contravenea sistemului de partid. Este și motivul pentru care tânăra prezentatoare trebuia să aibă mare grijă la tot ce spune și să fie extrem de atentă la fiecare cuvânt rostit, mai ales atunci când era în direct. "Când mi se aprindea becul roșu la cameră simțeam că mor" - a recunoscut de mai multe ori, în presă, fosta crainică TVR.

„Sistemul ne-a indus ideea că şi dacă respirăm puţin altfel, se va şti. Puteţi înţelege ce e aceea frica generalizată, teama ca stare? Da, mie mi-a fost foarte frică de ei. (…) Mi-a trecut şi mie prin minte că aş putea spune atunci ceva, dar m-am gândit că nu ajung nici la gard şi voi fi împuşcată.”, a spus Delia într-un interviu pentru Adevărul.

Delia Budeanu era conștientă că nu își putea expune frumusețea în mod evident astfel încât să devină o atracție pe ecran, și asta pentru a nu stârni invidia "tovarășei" Elena Ceaușescu, care era extrem de geloasă și susceptibilă la orice femeie care ar fi putut-o eclipsa în vreun fel. Astfel, Delia era atentă să evite să iasă în evidență din punct de vedere estetic în timpul prezentărilor sale, pentru a evita orice conflict sau reacție negativă din partea soției dictatorului. Ajunsese, la un moment, să renunțe și la ruj, pentru că se auzise "de sus" că e "prea senzuală" și că "buzele sunt prea roșii", după cum a mărturisit în emisiunea Profesioniștii moderată de Eugenia Vodă.  Era cunoscut faptul că Elena Ceaușescu intervenea frecvent la Televiziune, fie pentru a da indicații, fie pentru a transmite nemulțumirile sale.

Mai multe, Delia Budeanu a povestit în cartea sa autobiografică "Live" lansată în anul 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel