Data actualizării:
Data publicării:

De ce au pisicile probleme de comportament. Ce trebuie să faci

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
La fel ca oamenii, pisicile experimentează frică, foame, anxietate, frustrare și multe alte emoții care le pot influența comportamentul. Multe comportamente comune ale pisicilor sunt considerate nedorite și pot afecta calitatea vieții atât a stăpânilor, cât și a animalelor de companie. Din fericire, multe dintre aceste comportamente pot fi corectate.    

De ce au pisicile probleme de comportament

Pisicile tind să fie misterioase, așa că descoperirea cauzei unor comportamente feline poate fi o provocare. Nu există neapărat un singur motiv în spatele unui anumit comportament, iar fiecare pisică are o personalitate distinctă.

Vocalizare

În sfârșit ai adormit, când dintr-odată îți auzi pisica mieunând și urlând tare lângă ușa dormitorului. Asta se întâmplă frecvent la pisici, iar acest comportament poate fi complet normal pentru felina ta. La urma urmei, pisicile sunt nocturne, la fel ca rudele lor sălbatice, așa că pot fi mai active noaptea, când încerci să dormi. Totuși, poate fi și un semn că ceva nu este în regulă.

  • Pisica ta poate fi plictisită în mijlocul nopții.
  • Mieunatul și urlatul în timpul zilei pot indica durere. 
  • Mieunatul, plânsul sau urlatul în timpul zilei pot fi doar comportamente de căutare a atenției.

Zgâriatul

Pisicile zgârie pentru a-și marca teritoriul. Dacă pisica ta zgârie obiecte pe care ai prefera să nu le zgârie, îi poți oferi stâlpi de zgâriat și alte jucării în care să își înfigă ghearele.

Rosul

Unele pisici reușesc să provoace destul de multe daune cu dinții lor. Acest comportament al pisicii tale poate fi cauzat de plictiseală, agresivitate, o deficiență nutrițională, apariția dinților la puii de pisică sau înțărcarea timpurie. De asemenea, ar putea fi pur și simplu pentru că pisica ta se joacă sau îi place textura sau gustul obiectului.

2. Sursa foto... (pisica-grey-cat-lying-looking-up_58625300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @8photo

Agresivitatea

Pisicile pot deveni agresive față de alte animale de companie și oameni, iar acesta este un comportament problematic major. Agresivitatea poate fi cauzată de stres și anxietate sau de o problemă medicală care provoacă durere sau schimbări hormonale la pisici.

Linsul obsesiv-compulsiv

Linsul provine, de obicei, din durere sau stres și anxietate. Deși toate pisicile se ling, linsul excesiv poate fi grav și trebuie tratat fără întârziere.

O pisică care suferă poate linge o zonă de pe corp până rămâne fără blană. O pisică stresată sau anxioasă poate linge abdomenul până rămâne fără blană sau poate să se toaleteze excesiv în alte părți ale corpului.

Cum să oprești problemele de comportament

Unele probleme de comportament derivă din instinctele pisicii, dar cel mai bine este să începi prin a exclude problemele medicale cu veterinarul tău. Dacă suspectezi că pisica ta este bolnavă sau suferă, caută asistență veterinară. Discută despre suplimente, medicamente, feromoni, diete speciale și alte soluții menite să ajute pisicile mai în vârstă sau să reducă linsul excesiv.

După aceea, poți începe să abordezi și să descurajezi anumite comportamente, cum ar fi săritul pe blaturi sau să ajuți pisica să depășească problemele care o afectează.

Oferindu-i pisicii tale ceva care să o țină ocupată în timp ce dormi, poate ajuta la prevenirea urlatului nocturn. De asemenea, poți oferi mai mult exercițiu în timpul zilei, astfel încât să fie mai puțin activă noaptea.

Observă-ți pisica pentru a identifica eventualele declanșatoare care o fac agresivă. Dacă reușești să afli care este declanșatorul și să-l elimini, aceasta este cea mai ușoară modalitate de a gestiona comportamentul agresiv, potrivit Thesprucepets.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel