Data actualizării:
Data publicării:

Pescarii din România au început să pescuiască un păstrăv misterios, cu un colorit ca al tigrului / video+foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Sezonul de pescuit la păstrăv s-a terminat la finalul lunii trecute, pe 30 septembrie. 

Pescuitul pe râu la păstrăv este poate cel mai interactiv pescuit, datorită faptului că implică mișcarea permanentă a pescarului pentru a găsit locurile în care se ascund „pistruiații“. În râurile din România pot fi prinși atât binecunoscuții păstrăvi indigeni, cât și exemplare de păstrăv curcubeu sau păstrăv fântânel, dar în ultimii ani au început să apară pe râurile din țara noastră și alte specii, unele dintre acestea hibride.

O astfel de specie este păstrăvul-tigru, care, potrivit informațiilor de pe Internet ar fi un hibrid dintre păstrăvul de lac (Salmo trutta) și păstrăvul fântânel (Salvelinus fontinalis) sau dintre păstrăvul indigen (Salmo trutta) și păstrăvul fântânel (Salvelinus fontinalis), această a doua variantă fiind mai sigură.

Specia este descrisă de pescari drept una foarte rară și frumoasă, existând puține rapoarte cu privire la capturarea unor astfel de exemplare pe râurile din țara noastră. Chiar în ultimele zile, pescarul care administrează pagina de YouTube Alex’s Fishing Adventures a postat un videoclip cu prinderea acestui pește în zona montană a râului Moldova. 

„Ce o fi ăsta? Ce păstrăv e ăsta? Are dungi ca un leopard. E superb“, spune mirat bărbatul în timp ce ridică peștele în minciog (imaginile pot fi văzute în videoclipul de mai jos)

Youtube video image

Păstrăvul este un pește emblematic pentru fauna piscicolă a României. Descriși de pescar ca „pistruiați“, acești pești își găsesc adăpost în râurile din țara noastră, cu precădere în zonele de munte, dar uneori și în cele deluroase, unde există ape cristaline și reci

Păstrăvii își petrec viața în căutarea hranei și a unor locuri liniștite pentru a se odihni. Păstrăvul românesc, fie că este vorba despre specia indigenă sau despre cele introduse, cum ar fi păstrăvul fântânel, reprezintă o comoară a biodiversității noastre și o adevărată provocare pentru pescarii sportivi.

Pescuitul la păstrăv implică o acțiune combunată între pasiunea pescarilor și adrenalina produsă de modul în care se pescuiește acest pește. Pescarii utilizează lansete fine, mulinete precise și diverse năluci pentru a-și înșela prada. De la rotative și oscilante, până la gume de silicon și voblere și până la nimfe care imită perfect hrana păstrăvului, pescarii caută să prindă cele mai râvnite capturi din râurile din țara noastră.

Tehnicile de pescuit la păstrăv sunt multiple, de la pescuitul la muscă, considerat cel mai sportiv, până la spinning sau pescuitul cu pluta. Fiecare dintre aceste metode necesită cunoștințe aprofundate despre comportamentul păstrăvului, despre habitatul său și despre alegerea echipamentului potrivit.

Pentru a avea succes în pescuitul la păstrăv, pescarii trebuie să respecte anumite reguli și să aibă grijă de mediul înconjurător. Este important să se pescuiască în zone autorizate, să se folosească echipamente adecvate și să se elibereze cu grijă peștii capturați. În plus, pescarii trebuie să fie conștienți de faptul că păstrăvul este o specie sensibilă la poluare și la modificările habitatului, astfel că este esențial să contribuim la protejarea râurilor noastre și a acestor minunate creaturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel