Data actualizării:
Data publicării:

Ucraina ar fi lovit o staţie radar rusă cu rachete balistice americane

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Forțele armate ucrainene au anunțat că au distrus o stație radar rusă folosit rachte balistice ATACMS

Armata ucraineană a declarat joi că a utilizat rachete balistice ATACMS pentru a lovi o staţie radar rusească cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei "de a detecta, urmări şi intercepta ţinte aerodinamice şi balistice", potrivit Reuters și Agerpres.

Într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, armata nu precizează însă când a avut loc atacul şi nici unde este amplasată staţia radar "Nebo-M" vizată.

"Distrugerea radarului Nebo-M va crea un 'coridor aerian' favorabil pentru utilizarea eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow şi SCALP-EG", se menţionează în text.

Rusia ar mai avea 10 astfel de sisteme operaţionale, fiecare fiind estimat la peste 100 de milioane de dolari, potrivit armatei ucrainene.

Potrivit Statului Major al Forţelor armate ucrainene, staţia radar Nebo-M reprezintă o ţintă foarte greu de distrus, întrucât se bazează în principal pe tehnologia stealth, notează agenţia de presă Unian.

SUA au trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune Ucrainei în primăvara acestui an, iar consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat la vremea respectivă că Kievul s-a angajat atunci să utilizeze aceste arme doar pe teritoriul său. Forţele ruse ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă de luni de zile pe lângă partenerii săi din Vest să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu raza lunga de acţiune şi Storm Shadow britanice, în adâncimea teritoriului rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel