Dan Radu Rușanu, președinte ASF: Legăturile dintre Astra Asigurări și CNADNR. "Demisia, la dispoziția Parlamentului"
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
agerpres_7540810
agerpres_7540810

Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a format în aprilie 2013 cu scopul de a rezolva disfuncționalitățile de pe o piață financiară de peste 25 de miliarde de euro. Controversele s-au ținut lanț. Printre motivele care au dus la apariția lor se numără: salarii uriașe, numărul mare de angajați și relația de rudenie dintre ei. Președintele ASF a explicat, la Antena 3, în cadrul emisiunii "Income", fiecare punct care a dus la o controversă, inclusiv punerea sa sub urmărire penală și neregulile de Astra Asigurări. Dan Radu Rușanu a mai dezvăluit și legătura dintre Astra, CNADNR și ASF. 

Primul punct: salarii

Președintele ASF a luat în ultimele două luni ale anului 2013, o sumă totală de 72.000 de euro. Dan Radu Rușanu a declarat, despre salariile imense de la ASF, că nu sunt, pe două luni, așa cum au fost calculate de 72.000, în cazul său, şi 68.000 la domnul Dăianu, "ele sunt mult mai mici, în jur de 50.000". "Aşa cum s-a aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă, salariul este de 14.000. O primă de vacanţă şi o primă de sfârşit de an. Nu puteam să reziliez contractul la patru luni după înfiinţare. Pentru 2014 am desfiinţat aceste bonusuri şi alte premieri. Când am venit, am găsit salarii mult mai mari. Am găsit bonusuri de confidenţialitate de 45% din salariu, de vechime de 25%".

"Pentru 2014 am negociat cu sindicatele, nu mai sunt sporuri, nu mai dăm nici prime de vacanţe, salariile se vor reduce, sperăm noi până la 50%", a precizat președintele ASF. Rușanu a mai spus: "Trebuie să stabilim clar. Salariile nu sunt atât de mici în UE. Veniturile sunt foarte mari. La celelalte instituţii asemănătoare ASF, au prime de şedinţă. Piaţa din România este mult mai complexă şi nereglementată decât alte pieţe din Europa. Este mult mai complicat să administrezi o astfel de piaţă", a mai spus Rușanu.

Punctul doi: situația salariaților și "nepotismul"

"Până în mai 2013, când facem un an de zile de existenţă, existau trei instituţii separate, fiecare cu domeniul său. Când s-a înfiinţat ASF-ul, a fost obligat să preia toţi angajaţii, cu toate drepturile salariale. Pentru simplul motiv că X era înrudit cu Y de la altă instituţie, nu puteai să faci aceste epurări. Am făcut criterii de performanţă iar acum, începând cu 1 martie, se va face această evaluare şi pentru toţi salariaţii. În urma acestei reevaluări, probabil că vor rămâne cam două treimi din toţi angajaţii", a spus Dan Radu Rușanu.

El a mai precizat că în cadrul ASF "avem circa 150 de persoane care sunt rude de gradul I și II, adică soț-soție, părinți-copii… Am băgat o reglementare ca rudele până la gradul III să nu mai lucreze în aceeași instituție. Problema este că va fi foarte greu, pe cei care i-ai prins în instituție să-i dai afară".

Directoarea direcției juridice de la ASF, soția avocatului Astra Asigurări

"Nu mai este directoare, este simplu consilieri juridic din septembrie-octombrie 2013. Mi s-a semnalat că soțul doamnei a reprezentat într-o perioadă și firma de asigurări Astra, un conflict clar de interese", a precizat Rușanu.

Astra Asigurări și controlul înțelegător

"Unii erau controlați la sânge, alții erau controlați înțelegător. Mi s-a sugerat, din ASF și din piață, că e bine să nu mă iau de Astra, pentru că este liderul de piață. Cei care au avut un conflict cu Astra au terminat prin a pleca de acolo. Nu este ușor să iei măsuri vizavi de acest colos", a declarat Rușanu.

Legătura dintre ASF, Astra și CNADNR

"Să vă spun unul dintre punctele pentru care am introdus administrarea specială la Astra. Are un litigiu cu CNADNR pentru o poliță de 93 de milioane de lei. CNADNR, la vremea respectivă, solicita pentru lucrările pe care le câștigau la licitație să vină ori cu o scrisoare de garanție bancară, ori cu asigurări. Firma respectivă a venit cu o poliță de asigurare de la Astra. În clipa în care s-a întâmplat o problemă CNADNR a trecut la executarea poliței de asigurare și Astra a refuzat să plătească. CNADNR a dat-o în judecată. S-au judecat în primă fază, a câștigat CNADNR, sunt în faza a doua. 90% va câștiga și în faza a doua. În discuțiile pe care le-am avut în ianuarie, le-am impus celor de la Astra să facă provizionul pentru suma respectivă, dar nu l-au făcut pentru că argumentația lor a fost că suma nu este corectă și nu consideră o datorie din partea lor. CNADNR probabil va trece la executarea silită", a declarat Dan Radu Rușanu.

Cât despre bani dați de Astra Asigurări către Medien Holding, președintele ASF a spus că "în mod cert, banii nu mai sunt acolo, au fost cheltuiți. Administratorul special de la Astra se va îndrepta împotriva Medien Holding și-i va obliga să aducă aceste împrumuturi". A spus că banii au mers către multe trusturi de media.

"Cloaca de la ASF"

Cât despre declarațiile președintelui Traian Băsescu, președintele ASF a spus: "O exprimare foarte dură. Am văzut exprimarea domnului Adamescu de marţi, care a spus că conducerea ASF este incompetentă. A fost preluată miercuri în discursul preşedintelui care a spus acelaşi lucru. Deci cei doi domni sunt de acord că suntem incompetenţi. Vom vedea dacă vizavi de acţiunea "nejustificată" de la Astra Asigurări a fost incompetenţă".

Punctul final: DEMISIA 

Întrebat dacă-și dă demisia, președintele ASF a răspuns: "Demisia mea este la dispoziția Parlamentului. Vom avea o discuție cu comisia parlamentară ca să analizăm situația din ASF. Apoi, probabil ne vom da demisiile sau vom fi dați afară".

În ceea ce privește acuzațiile DNA, el a mai precizat că nu are nicio tangență cu societatea Carpatica și în legătură cu OUG a precizat că a avut puncte de vedere, pentru că ASF trebuie să-și dea un punct de vedere cu privire la toate actele care se referă la ASF. "Nu a fost niciun control la Carpatica", a mai precizat Rușanu.

El a conchis: "Problema nu se va rezolva și vor fi probleme și mai mari". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel