Robert Dorobanțu, agent-șef în Poliția Română: Cum e folosit câinele-polițist și cât de departe poate ajunge. Cum sunt selectați cei mai buni dintre ei
Robert Dorobanțu este agent-șef în Poliția Română și merge în misiuni cu un câine-polițist. El a fost invitatul lui Tudor Tim-Ionescu, realizatorul emisiunii DC Anima, și a vorbit despre antrenamentele la care sunt supuși cățeii din Poliție încă de mici, dar și cum pot ajuta patrupezii organele de cercetare penală.
„Primul meu caz, cu primul câine, a fost unul în care câinele mi-a semnalat un obiect produs al infracțiunii. Infractorul spărsese un geam, luase un suport de plastic pe care erau lănțișoare expuse pentru vânzare. Se tăiase în tot procesul, erau urme de sânge. I-am dat câinelui, iar după o mașină, după niște vegetație, era acel suport. Totul se întâmpla noaptea. Colegii au reușit să ia niște urme papilare de pe acel suport.
Nu mă dusese câinele până la hoț, că se întâmplase cu 4 ore înainte fapta, dar i-a ajutat cu ceva (câinele), acesta e rolul. Ca și la patrulare, rar dai drumu câinelui să muște, din fericire.
Au fost cazuri când m-a dus câinele până la persoana dispărută, dar mai rar.
Mai ales în mediul rural, se merge câțiva kilometri pe o urmă de miros. Dacă ai și puțin noroc să fie vremea favorabilă la momentul acțiunii, să nu plouă și tot așa... ”, a spus Robert Dorobanțu, în cadrul emisiunii DC Anima.
„Pe cazurile grave se folosesc mostre de miros care sunt date unui câine, iar acesta îmi poate spune dacă mirosul de la locul faptei și mirosul mostrei corespund. Se fac teste cu câte 4-5 câini. Dacă toți indică la fel, atunci îl pot clasa pe acel om la locul faptei doar pe baza mirosului”, a mai completat el.
Ce câini sunt folosiți pentru Poliția Canină? Ce presupune dresajul?
„Ciobănescu German, Ciobănescul Belgian - chiar avem niște ordine de linie unde sunt descrise rasele de câini - Labrador și cam atât. Mai sunt și câțiva câini din donații, dar orice câine trece prin selecții”, a mai precizat invitatul.
„Toți câinii de serviciu trec prin aceeași procedură, la fel și polițiștii sau conducătorii - dacă folosim termenii oficiali.
Tuturor polițiștilor, după ce ajung la o structură canină, li se repartizează un cățel. Ei trec prin niște teste la vârste destul de fragede. Îți poți da seama la ce e bun câinele din aceste teste. Vorbim despre primul contact al cățelului cu lumea exterioară, cu necunoscuți.
E greu să formezi tu trăsăturile câinelui, e mai ușor să găsești câinii care au deja ce le trebuie iar tu doar îi „șlefuiești””, a încheiat polițistul, la DC Anima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News