Curtea Constituțională: Legea Arhivelor Naţionale este neconstituţională
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
documente
documente

Curtea Constituțională a votat, miercuri, neconstituţionalitatea legii pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la articolul 61 din legea fundamentală.

Camera Deputaţilor a fost forul decizional pentru acest proiect de lege.

Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi patru abţineri, iar opoziţia a criticat acest proiect de lege.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit Mediafax.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 8 noiembrie, proiectul Legii Arhivelor Naţionale care prevede că documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României.

UDMR a propus un amendament care a fost adoptat de plen şi care prevede că documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României odată intrate, potrivit legii, în depozitele Arhivelor Naţionale şi/sau ale serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu excepţia celor predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase.

O altă prevedere a proiectului de lege arată că documentele din Arhivele Naţionale pot fi restituite numai dacă există condiţiile necesare şi numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, microfilm ce va rămâne în administrarea Arhivelor Naţionale Române.

Opoziţia a susţinut că, în cazul în care Legea Arhivelor Naționale se modifică, documentele care fac parte din fondul arhivistic naţional al României urmează să fie trecute într-o administrare privată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel