Cum să-ți controlezi hormonii pentru a avea o stare de spirit mai bună
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RODNAE Productions: Pexels
Fotografie de la RODNAE Productions: Pexels
Hormonii sunt substanțe chimice produse de diferite glande din corpul tău. Ei călătoresc prin fluxul sanguin, acționând ca mesageri și jucând un rol în multe procese corporale. Una dintre aceste funcții importante: ajută la reglarea stării de spirit.

Se știe că anumiți hormoni ajută la promovarea sentimentelor pozitive, inclusiv a fericirii și a plăcerii.

Acești „hormoni ai fericirii” includ:

Dopamina:  este un neurotransmițător care este o parte importantă a sistemului de recompensă al creierului tău. Este asociat cu senzații plăcute.

Serotonina: Acest hormon și neurotransmițător vă ajută să vă reglați starea de spirit, precum și somnul, apetitul, digestia, capacitatea de învățare și memoria.

Oxitocina: numită adesea ”hormonul iubirii”, oxitocina este esențială pentru naștere, alăptare și legături puternice părinte-copil. De asemenea, poate ajuta la promovarea încrederii, a empatiei și a legăturii în relații. Nivelurile cresc în general odată cu afecțiunea fizică.

Endorfine: Acești hormoni sunt analgezicele naturale ale corpului tău, pe care corpul tău îl produce ca răspuns la stres sau disconfort. Nivelurile pot crește, de asemenea, atunci când vă angajați în activități care produc recompense, cum ar fi mâncatul, antrenamentul sau întreținerea sexuală, potrivit unui articol publicat de Healthline.

Iată ce puteți face pentru a ajuta la producerea mai multor dintre aceste stimulente naturale ale bunei dispoziții:

Plimbări

Doriți să vă creșteți nivelul serotoninei? Petrecerea timpului în aer liber, în lumina soarelui , este o modalitate excelentă de a face acest lucru.

Potrivit cercetărilor, expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare poate crește producția de serotonină. Puteți încerca să petreceți aproximativ 15 minute afară de câteva ori pe săptămână. 

Fă-ți timp pentru exerciții fizice

Exercițiile fizice au multiple beneficii asupra sănătății fizice. De asemenea, poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării emoționale. Dar exercițiile fizice nu funcționează doar asupra endorfinelor. Activitatea fizică regulată vă poate crește, de asemenea, nivelurile de dopamină și serotonină, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru a vă stimula hormonii fericirii.

Gătiți (și bucurați-vă) de o masă preferată cu persoana iubită

Acest sfat ar putea – teoretic – să vă stimuleze toți cei patru hormoni ai fericirii. Plăcerea pe care o obțineți de la a mânca ceva delicios poate declanșa eliberarea de dopamină împreună cu endorfinele. Împărtășirea mesei cu cineva pe care-l iubești și legătura cu pregătirea mesei pot crește nivelul de oxitocină.

Anumite alimente pot avea, de asemenea, un impact asupra nivelului hormonal, așa că rețineți următoarele lucruri atunci când planificați mesele pentru un impuls hormonal fericit:

  • alimentele condimentate pot declanșa eliberarea de endorfine

  • iaurtul, fasolea, ouăle, carnea cu conținut scăzut de grăsimi și migdalele sunt doar câteva alimente legate de eliberarea de dopamină

  • alimentele bogate în triptofan au fost legate de creșterea nivelului serotoninei

  • alimentele care conțin probiotice, cum ar fi iaurtul, kimchiul și varza murată, pot influența eliberarea de hormoni

Încearcă suplimentele

Există mai multe suplimente care vă pot ajuta să vă creșteți nivelul hormonilor fericiți. Iată doar câteva de luat în considerare:

  • tirozină (producție de dopamină)

  • ceai verde și extract de ceai verde (dopamină și serotonină)

  • probiotice ( producția de serotonină și dopamină )

  • triptofan (serotonină)

Suplimentele pot fi utile, dar unele nu sunt recomandate persoanelor cu anumite afecțiuni de sănătate. De asemenea, pot interacționa cu anumite medicamente, așa că discutați cu un profesionist înainte de a le încerca.

Dacă luați suplimente, citiți toate instrucțiunile de pe ambalaj și respectați doza recomandată, deoarece unele pot avea efecte negative la doze mari.

Ascultă muzică 

Muzica poate da un impuls mai multor hormoni ai fericirii. Ascultând muzică care îți dă fiori, poate crește producția de dopamină în creier. Pur și simplu ascultați orice muzică care vă place vă poate ajuta să vă puneți într-o dispoziție bună. Această schimbare pozitivă a dispoziției dumneavoastră poate crește producția de serotonină.

De asemenea, puteți experimenta o eliberare de endorfină în timp ce cântați, mai ales într-un grup mare. 

Mângâie și joacă-te cu câinele tău 

Dacă ai un câine, să-i oferi prietenului tău blană puțină afecțiune este o modalitate excelentă de a crește nivelul de oxitocină pentru tine dar și pentru câinele tău.

De fapt, dacă ești un iubitor de câini, acest lucru s-ar putea întâmpla atunci când ai ocazia să mângâi orice câine.

Serotonina, dopamina, endorfinele și oxitocina ajută la promovarea fericirii și a plăcerii, reducând în același timp depresia și anxietatea. Puteți oferi acestor hormoni ai senzației de bine un impuls natural cu câteva activități simple.

Dacă întâmpinați dificultăți în a vă regla starea de spirit, discutați cu un furnizor de asistență medicală, care vă poate recomanda terapii sau tratamente care vă pot ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel