Data publicării:

Cum răzbună Guvernul scumpirile aplicate de OMV asupra carburanților

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Economie
WhatsApp
petrol
petrol

Alegeri prezidentiale 2024

Executivul atacă, încă o dată, afacerile

Premierul Victor Ponta a declarat că este intenția Guvernului de a crește redevențele și de a aplica creștere mai repede decât era prevăzut. “Da, este intenția noastră nu doar de a crește redevențele, lucru posibil din 2014, dar inclusiv dacă găsim o soluție ca această creștere să se aplice mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare, dar asta trebuie negociat”, a susținut Victor Ponta.

Soluția pe care o va adopta Executivul vizează tot domeniul energetic. Pe de o parte, Guvernul dorește să încurajeze investițiile în energie, ci ale tuturor celorlalte companii și, iar pe de altă parte, să aducă încasări bugetare pentru a susține programele economice, sociale și de investiții.

Referitor la OMV, premierul consideră că este necesar ca soluția luată în privința redevențelor să fie în concordanță cu proiectul veniturilor bugetare. Potrivit contractului de privatizare semnat între grupul austriac și Guvernul României în 2004, redevențele plătite de Petrom statului român rămân fixe, ca procent, timp de zece ani, adică până spre finalul anului viitor. În ultimii ani, tot mai mulți oficiali români au declarat că redevențele trebuie crescute, pe motiv că, atunci când au fost stabilite, barilul de petrol costa sub 20 de dolari, iar în prezent a sărit pragul de 100 de dolari. Pe de altă parte, compania austriacă a scumpit carburanții în repetate rânduri.

O majorare a redevențelor înainte de termenul convenit ar fi a treia acțiune a Guvernului care lovește în afacerile Petrom. În această lună, Guvernul a decis impunerea unei suprataxe, stabilită inițial la 60%, pe veniturile suplimentare, ca etapă necesară în procesul de liberalizare al pieței. După ce companiile au protestat, Guvernul a promis că va reduce suprataxele. În plus, Guvernul va mai aplica și un impozit de 5% din cifra de afaceri a companiilor care se ocupă de exploatarea resurselor naturale ale țării, impozit care se aplică inclusiv la petrolul extras din România. Reprezentanții OMV au refuzat să comenteze deciziile Guvernului, dar au declarat anterior că volumul investițiilor pe care le vor face în România va depinde de mediul fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel