Data actualizării:
Data publicării:

Cum faci merdenele de casă precum cele de la patiserie

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Îți plac merdenelele dar ai prefera să nu le mai cumperi ci să le faci în casă? Iată rețeta! Îți vor ieși chiar mai pufoase decât cele din comerț dacă adaugi ingredientul secret: smântână.

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru merdenele de casă, un preparat tradițional cu foi crocante și umplutură gustoasă. De obicei, merdenelele au umplutură de brânză, dar poți folosi și alte variante, cum ar fi carne sau legume.

Ingrediente pentru aluat:

500 g făină

250 ml apă călduță

1 linguriță de sare

2 linguri de ulei

200 g unt sau margarină (pentru uns foile)

Ingrediente pentru umplutură (brânză):

300 g brânză telemea sau brânză sărată

1 ou (pentru a lega umplutura)

Opțional: 2-3 linguri de smântână (pentru o textură mai cremoasă)

Mod de preparare:

Într-un bol mare, cerne făina și adaugă sarea.Începe să adaugi apa călduță treptat și amestecă cu mâna sau cu o lingură de lemn, până când aluatul devine moale, elastic, dar nelipicios. Adaugă cele două linguri de ulei și frământă bine aluatul pentru 5-10 minute. Acoperă aluatul cu un prosop și lasă-l să se odihnească 30 de minute.

Rade brânza și amestec-o cu oul și smântâna (dacă folosești). Umplutura ar trebui să fie ușor de întins, dar nu prea lichidă.

Împarte aluatul în 4-5 bile egale.Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bilă de aluat într-o foaie cât mai subțire posibil. Dacă aluatul e prea elastic, lasă-l să se odihnească câteva minute și încearcă din nou. Unge foaia întinsă cu unt sau margarină topită.

Împăturește foaia unsă în trei pe lungime, apoi în trei pe lățime, formând un plic. Întinde plicul obținut din nou, dar nu foarte subțire. Pune o lingură generoasă de umplutură de brânză în mijlocul fiecărei foi întinse. Împăturește marginile foii peste umplutură, formând un pătrat.

Așază merdenelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge-le cu puțin unt sau ulei pe deasupra pentru a le face mai crocante. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii și crocante.

Merdenelele se servesc calde, dar sunt delicioase și reci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel