Data actualizării:
Data publicării:

Ce șanse are Diana Șoșoacă să reintre în cursa pentru prezidențiale. Tudorel Toader explică noua situație

Autor: Dan Carp | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a explicat ce șanse are Diana Șoșoacă să reintre în cursa pentru Cotroceni.

Diana Șoșoacă, într-o mișcare disperată, a depus un nou dosar de candidatură la BEC, la ora 23:50, sâmbătă noapte, cu doar 10 minute înainte de expirarea timpului legal. Întrebarea care se pune acum este dacă Diana Șoșoacă are vreo șansă ca noul dosar de candidatură să-i fie acceptat. 

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că este foarte greu ca decizia inițială a CCR, aceea de respingere a candidaturii să fie schimbată. Toader spune că deși decizia nu a fost deja publicată în Monitorul Oficial, aceasta produce deja efecte. Totuși, chiar dacă Biroul Electoral Central ar admite noul dosar depus de Diana Șoșoacă, candidatura ar urma să pice din nou la Curtea Constituțională.

"Sunt două soluții pe care Biroul Electoral Central le poate lua: să respingă sau să admită. Personal, cred că ar trebui să respingă. De ce? Decizia CCR nu e publicată, dar e pronunțată. Avem comunicatul oficial și BEC-ul știe că Instanța Constituțională a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă. Vreau să vă spun că autoritățile țin cont de deciziile de admitere publicate de Curtea Constituțională, chiar și atunci când ele nu au fost publicate. Vă dau exemple: președintele Băsescu a promulgat o lege doar pe un simplu comunicat că Instanța Constituțională a respins obiecția de neconstituționalitate. A promulgat, s-a publicat în Monitorul Oficial, iar legea a intrat în vigoare. 

Unul dintre dosarele de candidatură s-a consumat. Nu contează că decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Se va publica și deja produce efecte. Să spunem de exemplu, că BEC-ul ar admite, deși eu nu cred că o va face, la Curtea Constutițională se va întâmpla același lucru: îi va respinge candidatura. Nu se poate de ieri și până astăzi să se schimbe situația de fapt privind statutul unui candidat," a spus Tudorel Toader la Antena 3. 

Noua decizie este așteptată duminică seară

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale, iar duminică, la ora 18,00, BEC va lua în discuţie această solicitare şi va da un răspuns.

"Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23,50. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat azi-noapte, la ora 24,00, iar dânsa a depus la 23,50, deci în termen. Nu a mai depus semnăturile, a depus dosarul de candidatură fără semnături. Biroul Electoral Central se pronunţă în 24 de ore asupra candidaturilor, iar astăzi, la ora 18,00, BEC se va pronunţa pe candidatura lui Ludovic Orban, care a fost depusă ieri după-masă, spre seară, şi pe a Dianei Şoşoacă. După şedinţă, BEC va da un comunicat de presă", a spus Toni Greblă.

Toți politicienii și partidele politice au criticat decizia Curții Constituționale de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă pe motiv că decizia reprezintă un precedent periculos pentru România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel