Data publicării:

Mesajul de pe internet pe care nu l-au citit judecătorii CCR în cazul Șoșoacă

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres

Prin decizia în cazul Șoșoacă, de ieri, cei cei cinci beneficiari de pensii speciale de la CCR au stabilit că nu pot fi tăiate pensiile speciale prin mijloace democratice.

Nu permite Constituția să tai sau să impozitezi pensii sfidătoare. Asta e clar, ne-au explicat toate partidele care s-au făcut că le taie.

Ca să schimbi legea fundamentală trebuie să faci campanie, să mobilizezi milioane de voturi, să candidezi, eventual. Iar CCR are puterea de a interzice candidaturi sau partide pe care le consideră neconstituționale, cum ar fi cele care vor să schimbe Constituția.

Dreptul de a candida, fundamental într-o democrație, i-a fost suspendat și lui Năstase, lui Dragnea sau lui Diaconescu. Au fost procese, ei au avut dreptul la recurs. Acum, CCR a procedat ca Facebook, când blochează câte un cont, fără știi de ce, fără să poți să te aperi. Cui nu-i convine, să se mute pe Tik-Tok.

Incitarea la ură, antisemitismul, trădarea, violența...sunt multe acuzații care, validate de o instanță, ar fi adus alături de condamnare și interzicerea dreptului de a candida la europarlamentare sau la prezidențiale.

Decizia celor cinci o validează, însă, pe Șoșoacă, alimentând teoriile conspirației din care acest tip de politician s-a umflat ca aluatul. Calculele hârtiei arată că greutatea Dianei Șoșoacă la urne s-a dublat după votul CCR, în ambele scenarii de lucru.

Până ieri, aveam doi candidați main-stream, Ciolacu și Ciucă, cu partide puternice în spate, care lasă candidaților anti-sistem (Lasconi, Geoană, Diaconescu, Simion, Șoșoacă) doar 50% din voturi. Dacă votul anti-sistem s-ar împărți în mod egal la cinci, Ciucă ar ajunge și cu 11% în turul doi, unde meciul se joacă după o singură regulă: PSD, anti-PSD. Eliminarea lui Șoșoacă la masa verde lasă fără reprezentare un segment de 5-8% din electorat.

Într-unul dintre scenarii, voturile pentru Șoșoacă ar fi exact plusul de care are nevoie Simion ca să îl depășească pe Ciucă și să avem o finală model 2000, Iliescu-Vadim.

În altul, decizia CCR va funcționa în sens invers. Fie determină coagularea Opoziției, care își desemnează un candidat comun  (greu de crezut, fiindcă sunt și alegeri parlamentare, între cele două tururi ale prezidențialelor), fie vine un val anti-PSD  generat de această ”lebăda neagră”, care îl scufundă și pe Simion, perceput drept candidatul sub acoperire al sistemului.

Declarațiile pe care le va face Șoșoacă vor contribui la înclinarea balanței într-o parte sau alta-probabil acum se negociază în spatele ușilor închise. Va conta, firește,  intervenția consultanților, așa-numiții ”spin-doctors”, cei care răsucesc înțelesurile și perspectivele până se potrivesc cu planurile lor de campanie, va conta și prestația actorilor politici, mai mult sau mai puțin talentați.

Mai contează democrația? Că parcă despre democrație e vorba în anul super-electoral 2024?

Până la motivarea deciziei sau publicarea eratei (s-a mai văzut, la CCR) să ne amintim ce spunea Ion Rațiu, un candidat fără șanse la primele alegeri prezidențiale, din 1990. Sunt o mulțime de postări, e plin internetul cu acest citat: ” Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază-voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”!

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel