Data actualizării:
Data publicării:

Brioșe cu struguri. Rețeta inedită de sezon

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: stocksnap.io
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: stocksnap.io

Este sezonul strugurilor! Așă că ce ar merge mai bine, dacă nu o prăjitură cu acest delicios fruct? Iată o rețetă de brioșe care te va încânta...

Ingrediente:

- 270 g făină
- 260 ml lapte de soia
- 80 ml ulei
- 110 g zahăr brun
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 48 boabe de struguri (fără sâmburi)

Cum se prepară

Preîncălzește cuptorul la 190°C și pregătește tava cu hârtiuțe pentru brioșe. Spală bine cele 48 de boabe de struguri, scurge-le și pune-le deoparte.

Într-un bol, amestecă făina cernută, zahărul, praful de copt, sarea și bicarbonatul de sodiu. Separat, măsoară laptele de soia și uleiul, apoi adaugă-le treptat peste amestecul de ingrediente uscate, omogenizând cu un tel.

Toarnă o lingură de compoziție în fiecare formă de brioșe, adaugă câte 4 boabe de struguri în fiecare formă și completează cu restul de aluat, astfel încât să umpli 3/4 din capacitatea formei, potrivit gustos.ro.

Coace brioșele timp de 18-20 de minute. După ce le scoți din cuptor, lasă-le să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi transferă-le pe un platou.

Se servesc reci. Dacă folosești struguri cu sâmburi, scoate-i înainte pentru a evita surprize la degustare.

Vezi și: Suc de struguri pentru iarnă, după rețeta unui chef bucătar. Rezistă până la cinci ani. Copiii îl adoră 

BONUS: Cum faci must. Cea mai veche rețetă 

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de strugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Cum se păstrează mustul

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel