Tort de mere "înecat" în sos de caramel, desertul preferat al celor născuți înainte de '90
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată cum prepari desertul celor născuți înainte de '90!

Iată o rețetă delicioasă de tort de mere îmbăiat în sos de caramel. Este un desert savuros, în care merele coapte se combină perfect cu sosul bogat de caramel.

Ai nevoie de:

Pentru tort

5-6 mere (de preferat mere acrișoare, cum sunt Granny Smith)

3 ouă

150 g zahăr

100 ml ulei vegetal

200 g făină

100 ml lapte

1 plic praf de copt

1 linguriță scorțișoară (opțional)

1 linguriță esență de vanilie

Pentru sosul de caramel

200 g zahăr

100 g unt

200 ml smântână lichidă pentru frișcă (minim 30% grăsime)

un praf de sare (opțional, pentru caramel sărat)

Mod de preparare

Curăță merele de coajă și cotor, apoi taie-le în felii subțiri. Dacă vrei, poți stropi merele cu puțin suc de lămâie pentru a preveni oxidarea.

Bate ouăle cu zahărul până obții o cremă spumoasă și de culoare deschisă. Adaugă uleiul și continuă să amesteci.Încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt și scorțișoara.

Adaugă laptele și esența de vanilie, amestecând până se omogenizează totul.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt, așază feliile de mere într-un strat uniform.Toarnă compoziția de tort peste mere, având grijă să le acoperi bine.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace tortul timp de 35-40 de minute sau până trece testul scobitorii (scobitoarea introdusă în mijlocul tortului trebuie să iasă curată).

Într-o cratiță, topește zahărul la foc mediu, amestecând constant până devine auriu și complet lichid. Adaugă untul și amestecă până se omogenizează. Treptat, adaugă smântâna lichidă, amestecând continuu. Sosul va începe să fiarbă, dar continuă să-l amesteci până devine neted și cremos.

Dacă dorești, adaugă un praf de sare pentru un caramel sărat.

După ce scoți tortul din cuptor, lasă-l să se răcească puțin. Toarnă sosul de caramel peste tortul cald, astfel încât să se absoarbă bine în blat și să acopere merele.

Servește tortul de mere cu sos de caramel călduț, alături de o cupă de înghețată de vanilie sau frișcă. Este un desert de toamnă, perfect pentru orice ocazie.

De ce merele vezi sunt cele mai bune pentru prăjituri

Merele verzi Granny Smith sunt preferate pentru prăjituri din mai multe motive:

Gustul acrișor: Merele Granny Smith au o aromă distinctă, acrișoară, care echilibrează perfect dulceața prăjiturilor, rezultând un contrast delicios. Acest gust se păstrează și după gătire, adăugând complexitate deserturilor.

Textura fermă: Aceste mere au o textură crocantă și fermă, care rezistă bine în timpul coacerii. Nu se înmoaie prea mult, așa că își păstrează forma și structura, spre deosebire de alte soiuri care devin prea moi sau apoase.

Conținut redus de apă: Comparativ cu alte tipuri de mere, Granny Smith nu eliberează multă apă în timpul coacerii, ceea ce previne transformarea prăjiturii într-o compoziție prea umedă sau lipicioasă.

Versatilitate: Datorită echilibrului lor între dulce și acru, aceste mere se potrivesc în diverse rețete – de la tarte, plăcinte și prăjituri, până la clătite și alte deserturi.

Aceste calități le fac ideale pentru prăjituri, acolo unde este necesar un măr care să reziste la coacere și să ofere un gust proaspăt și echilibrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel