Cum faci Ayran, băutura tradițională a turcilor
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Marta Dzedyshko)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Marta Dzedyshko)
Dacă îți place ayranul turcesc, trebuie să știi că se prepară foarte ușor. Iată rețeta pe care o poți încerca...

Specific bucătăriei turceşti, ayranul nu este altceva decât un amestec de iaurt, apă şi sare, iar specialiştii susţin că este una dintre cele mai potrivite băuturi lactate pe timp de vară, întrucât te ajută să slăbeşti.

Ingrediente

- 500 g iaurt gras
- 500 ml apă
- 10 g sare
- 10 frunze de mentă

Cum se prepară

Pune iaurtul într-un bol și amestecă-l bine cu sarea. Adaugă în fir subțire apa și încorporeaz-o cu un tel. Băutura se toarnă în pahare și se servește decorată cu frunze de mentă, alături de o mâncare condimentată delicioasă, potrivit retete.unica.ro.

Aport nutrițional  

Deoarece este realizat din iaurt, ayranul păstrează proprietățile nutriționale ale acestuia, adică îți furnizează probiotice necesare bunei funcționari a tranzitului intestinal, proteine, vitaminele B6, B12, B2, calciu, magneziu și potasiu. Totodată, ayranul este și hidratant, datorită conținutului mare de apă.

Pentru a putea slăbi, este recomandat să consumi 1-1,5 l de ayran pe zi. La fiecare 3-4 ore, este indicat să bei un pahar de ayran, dar este esențial să consumi această băutură înainte de fiecare masă, pentru a dobândi rapid senzația de sațietate.

Ayranul alungă poftele alimentare și te determină sa tăi o porție generoasă de calorii din meniul zilnic. În plus, poți înlocui masa de seară cu un pahar de ayran. Băutură poate fi adăugată și în salate sau supe.

BONUS: Mic dejun turcesc. Rețeta mai puțin obișnuită, dar extrem de simplă și de gustoasă

Ingrediente

– 3-4 cartofi

– 1 ceapă

– 2 ouă

– ½ pahar de lapte (1 pahar = 200 ml)

– ½ pahar de ulei

– ½ pahar de făină de grâu

– ½ pahar de făină de porumb

– 5 gr de praf de copt

– 1 praf de sare sau după gust

– 1 linguriță de piper negru măcinat

– 1 linguriță de boia de ardei iute – opțional

– 1 linguriță de boia de ardei dulce

– 1 linguriță de chimion măcinat

– verdeață (pătrunjel, mărar, ceapă verde)

– 50-100 gr de cașcaval

– ulei – pentru formă

Cum se prepară

Tăiați cartofii felii subțiri pe lungime, apoi feliile le tăiați în jumătate, la fel, pe lungime, după care le tăiați pai. Tăiați ceapa bucăți mici și mărunțiți verdeața. Bateți ouăle cu telul, adăugați sare, praf de copt și condimentele indicate sau orice altceva vă place să adăugați în cartofi, potrivit retete-usoare.info.

Amestecați foarte bine ingredientele, adăugați ulei și lapte, amestecați, apoi încorporați treptat făina de grâu și porumb (sau folosiți doar 1 pahar de făină de grâu) și continuați să amestecați cu telul, până dispar toate cocoloașele.

Transferați cartofii în aluat, adăugați verdeață și ceapă, apoi amestecați bine ingredientele. Setați cuptorul la 180-190°С și ungeți baza și pereții formei cu ulei. Transferați și repartizați compoziția de cartofi și dați forma la cuptor pentru 20 de minute.

Opțional, scoateți forma din cuptor, presărați cartofii cu cașcaval răzuit și îi coaceți, până se rumenesc frumos la suprafață.

Sau poate preferi o omletă olandeză cu cremă de brânză, roșii cherry și pătrunjel.

Ingrediente

1 buc lipie
2 buc ouă
1 buc ceapă
1 buc ardei
1 legătura pătrunjel
50 gr crema de brânză
2 buc roşii Cherry
3 linguriţe ulei de măsline
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit piper negru

Cum se prepară

Curăţăm şi tăiem ceapa în 2 bucăţi egale. O jumătate de ceapă se toacă foarte foarte mărunt, iar cealaltă jumătate o vom face feliuţe subţiri. Încingem tigaia, adăugăm cele 3 linguriţe de ulei de măsline şi călim ceapa la foc mic, cel mai mic posibil, potrivit gatesc.ro.

Între timp tăiem ardeiul felii subţiri, pe care le adăugăm peste ceapă semi călită. Ceapă se va ţine la călit aproximativ 10 minute şi după cele 10 minute adăugăm ardeiul roşu încă 3-4 minute. Batem ouăle foarte bine şi adăugăm peste ceapă şi ardei. Amestecăm foarte bine până când se formează cubuleţe din omletă. Până când se separă între ea.

Ungem lipia cu cremă de brânză pe un colţ. Aşezăm omletă şi roşiile cherry. Adăugăm pătrunjel şi începem să rulăm lipia dinspre colţul opus cremei de brânză pentru a sta lipită. Tăiem lipia în 2 bucăţi egale pe mijloc şi este gata de servire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel