Criza energetică a Europei a fost rezolvată, susține Vladimir Putin. "Cine este de vină pentru ce s-a întâmplat"?
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Criza energetică a Europei a fost rezolvată, susține Vladimir Putin. "Cine este de vină pentru ce s-a întâmplat"? / Foto: Kremlin.ru
Criza energetică a Europei a fost rezolvată, susține Vladimir Putin. "Cine este de vină pentru ce s-a întâmplat"? / Foto: Kremlin.ru
Criza energetică a Europei a fost rezolvată, susține președintele rus Vladimir Putin.

Criza energetică care s-a dezvoltat în țările europene anul trecut a fost rezolvată, iar acum prețurile se apropie de niveluri justificate economic, crede președintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

"Nu vreau să mă întorc la ceea ce adversarii noștri au vorbit în mod constant despre criza energetică din Europa, dar vreau să-mi amintesc încă o dată cine este de vină pentru asta. Da, a fost o criză. Acum prețurile acolo, Slavă Domnului, se apropie de niveluri justificate economic pentru transportatorii de energie", a spus Vladimir Putin, vorbind la o sesiune plenară a Forumului Economic Eurasiatic.

Vladimir Putin: Cine este de vină pentru ce s-a întâmplat?

În același timp, el a afirmat că Federația Rusă nu este de vină pentru dezvoltarea crizei.

"Cine este de vină pentru ce s-a întâmplat? Nord Stream 1 a fost aruncat în aer, Nord Stream 2 nu a fost deschis. Ruta de gaze Yamal-Europe prin Polonia a fost închisă. Am închis-o? Au închis-o. Două linii ale gazoductului prin Ucraina - Ucraina a închis unul dintre ele. Nu am făcut-o", a  mai spus președintele rus.

"Ne îndeplinim toate obligațiile pe deplin. Și, bineînțeles, în primul rând, vreau să subliniez că facem și vom continua să facem aceasta în legătură cu țările Uniunii Economice Eurasiatice", a adăugat Vladimir Putin. 

Prețul energiei electrice a scăzut cu 75% în Finlanda. Investiția care a adus stabilitate și a soluționat criza energetică actuală

Începutul producției regulate de la un reactor nuclear finlandez mult întârziat a dus la scăderea prețurilor la electricitate în țară cu peste 75%, conform RMX.

Centrala nucleară Olkiluoto 3 (OL3) a finalizat tranziția de la testare la producția obișnuită luna trecută pentru a deveni prima centrală nucleară nouă din Finlanda din ultimele patru decenii. Se preconizează că va produce până la 15% din cererea de energie electrică a țării.

Partea interesantă este că lansarea sa a avut un efect considerabil asupra prețurilor energiei din Finlanda, scăzând prețul electricității în țară de la 245,98 EUR pe megawat-oră (MWh) în decembrie la 60,55 EUR pe MWh în Aprilie, o reducere de peste 75%, potrivit bursei fizice de energie electrică, Nord Pool.

Prețurile la energie au crescut brusc în țara scandinavă, după ce anul trecut guvernul finlandez a interzis importurile de energie electrică din Rusia vecină, din cauza conflictului în curs din Ucraina. Utilizarea energiei nucleare va fi privită cu ochi buni de consumatorii finlandezi, în special având în vedere faptul că Finlanda are cel mai mare consum de energie electrică pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel