Creșteri salariale vs. inflație. Florin Dobre: Va exista o repercusiune!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Florin Dobre, invitat
Florin Dobre, invitat
Florin Dobre, cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, a vorbit despre creșteri salariale, productivitatea muncii și inflație, live pe DCNews şi DCBusiness.

Florin Dobre a vorbit despre diferenţele dintre vechiul şi noul ROBOR anunțat ieri, 2 mai, creșterile salariale, productivitatea muncii și inflație.

Cu cât au crescut salariile românilor

"Un aspect rostogolit de multe pagini din ziare, care a ocupat suficient spațiu în multe emisiuni televizate sunt creșterile salariale, ce se întâmplă cu salariile, este bine că au crescut, în ce măsură au salariile o creștere sustenabilă sau nu. Analizând tot ce înseamnă statistică la nivel european, ne dăm seama că salariile au crescut, în medie, în România cu 26%. Raportat la o inflație care, în luna martie, a fost raportată undeva la 4%. Deci avem o creștere reală în ceea ce privește puterea de cumpărare. Și aici nu vorbesc despre salarii brute, ci de salariul net, care a crescut cu aproximativ 26%.  Prin urmare, puterea de cumpărare a crescut cu mult mai mult decât valoarea inflației" a spus Floirn Dobre.

VEZI ȘI Indice credite. Ce se întâmplă cu ratele românilor. Calculele făcute de specialiști

"Va exista o repercusiune"

"Dacă ne așteptam să existe creștere salarială fără o creștere a inflației, orice analist economic își dă seama că va exista o repercusiune, dar trebuie foarte atent ținută sub control inflația, astfel încât să nu depășească puterea de cumpărare. Dacă salariile au crescut cu aproximativ 26%, indicele prețurilor de consum este undeva la 4%, asta înseamnă cel puțin 22% putere reală de cumpărare majorată pentru salariații din România. Până și creșterea pensiilor a acoperit rata inflației. Vorbim de o rată a inflației de 4%, în luna martie. Alte aspecte care au generat o creștere a inflației au fost importurile", a declarat Florin Dobre.  

CITEȘTE ȘI Datorie publică România. Florin Dobre, cadru didactic ASE: "Am putea deveni a patra țară..."

Toate informațiile esențiale, în video-ul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel