Cornuri pufoase făcute în casă. Rețeta de weekend
Cornuri pufoase făcute în casă? Da! Este o rețetă de weekend delicioasă.
Ingrediente
Pentru aluat:
200 ml lapte
3 ouă
25 g drojdie proaspătă
50 g zahăr
450-500 g făină
80 g unt
½ linguriță sare
1 ou, pentru uns
Pentru umplutura sărată:
200 g cașcaval
150 g șuncă de Praga
Pentru umplutura dulce:
350 g cremă de ciocolată
sau 350 g gem, după preferință
Vezi și: Prăjitură ardelenească. Rețeta veche din 1943
Cum se prepară
Dizolvi drojdia în 100 ml de lapte călduţ, în care ai adăugat o linguriţă cu zahăr și 50 g de făină. Laşi maiaua să dospească aproximativ 20 de minute, într-un loc cald. Separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă. Separat, mixezi gălbenuşurile cu restul de zahăr și sarea până ce capătă o consistenţă cremoasă. Adaugi maiaua, restul de lapte și amesteci. Încorporezi cu mişcări uşoare albuşurile, pui treptat făina rămasă, torni untul topit și răcit şi frămânţi 10 minute. Poți face acest lucru și cu ajutorul mixerului planetar, folosind cârligul pentru aluat.
Transferi aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei. Acoperi vasul cu un prosop şi laşi aluatul să crească aproximativ 90 de minute, până ce îşi dublează volumul. Sau poți lăsa aluatul la dospit la frigider, peste noapte, iar a doua zi coci cornurile pentru micul dejun. Împarți aluatul în 3 bile și întinzi foi cu diametrul de 25-26 de cm.
Dacă le dorești în variantă sărată, presari cașcavalul ras și șunca de Praga tăiată cubulețe. Dacă preferi varianta dulce, le ungi cu un strat subțire de gem sau cremă de ciocolată, Tai fiecare foaie în 6-8 triunghiuri și rulezi de la bază spre vârf. Aranjezi cornurile în tăvi cu hârtie de copt, le ungi cu ou bătut și le lași la crescut încă 45 de minute. Le coci 25-30 de minute, la 180 °C, până când devin rumene. Le servești calde sau reci.
Vezi și: Kladkaka, prăjitura iubită de suedezi. O explozie de ciocolată - Rețeta
Tulumba, prăjitura turcească adorată de iubitorii de dulciuri
Ingrediente
500 ml apă
2 linguri unt
3 ouă
350 g făină
1 lingură amidon
3 linguri griș
ulei pentru prăjit
Pentru sirop
500 g zahăr
500 ml apă
2 linguri zeamă de lămâie
Vezi și: Sultan Lokumu, prăjitura turcească fără coacere. Desertul fabulos de duminică
Cum se prepară
Pune apă într-o cratiţă la foc, apoi adaugă untul şi lasă-l să se topească complet. Adaugă făina şi amestecă energic pentru 2-3 minute, până când aluatul devine fin şi nelipicios. Scoate-l din cratiţă şi lasă-l deoparte să se răcească.
În răstimp, pregăteşte siropul: combină apa cu zahărul şi amestecă-le la foc mediu. Când siropul începe să fiarbă, adaugă zeama de lămâie şi stinge focul, potrivit retetepractie.ro.
Când aluatul s-a răcit, pune-l într-un bol de mixer, împreună cu grișul şi amidonul. Bate compoziţia adăugând ouăle pe rând, lăsând amestecul să se omogenizeze după fiecare ou în parte. Când aluatul devine omogen şi lipicios, mută-l într-un poș de ornat cu vârf stea, cât mai mare.
Pune uleiul într-o cratiţă cât mai mare în diametru. Formează tulumba de 3-4 cm lungime, presând poşul şi tăind cu o foarfecă pentru a delimita între fiecare 2. Prăjeşte-le la foc mic şi întoarce-le când se rumenesc. Scoate desertul, scurge-l de uleiul în exces şi mută-le direct în sirop. Lasă-le în sirop pentru 2 minute, apoi aşază-le pe platoul de servire.
Vezi și: Cum faci cea mai bună socată. Rețeta după care o prepara bunica
Putinka, desertul preferat al grecilor. Rețeta senzațională care te cucerește pe loc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News