Data publicării:

Contractul cu Poșta va merge la TAROM. Cum a trecut înainte pe la Blue Air

Autor: florin, Florin Pupăză | Categorie: Economie
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Operatorul aerian Tarom a depus singura ofertă în cadrul licitaţiei organizată de Poşta Română pentru achiziţionarea de servicii de transport aerian al trimiterilor poştale internaţionale, valoarea estimată a contractului fiind de 1,43 milioane de euro (inclusiv TVA) pentru 12 luni.

Nășia dintre directorii Blue Air și TAROM poate explica de ce compania Tarom nu a participat pe vremea Ruxandrei Brutaru la licitaţia pentru Poşta Română, contractul fiind cedat şi câştigat, culmea, tocmai de compania Blue Air, care nu dispunea de aeronava necesară transportului poştal, fiind nevoită să o închirieze. Trebuie precizat faptul că Tarom, timp de aproape 45 de ani, neîncetat, a derulat acţiuni cu poşta Română, având infrastructura deja formată. Dar între timp, lucrurile s-au schimbat, iar contractul se întoarce la TAROM.

Contract controversat

“Poşta Română SA a încheiat cu SC Blue Air Transport Aerian SA un contract având ca obiect achiziţia serviciilor de transport aerian şi hand­ling pentru o perioadă de 42 de luni. Cu toate că suma contractată de către CN Poşta Română SA era aferentă unui număr de 6 rute directe de zbor deservite de 6 avioane, în fapt, s-au contractat 4 rute de zbor deservite de 4 avioane, prin comasarea rutelor Timişoara-Bucureşti şi Craiova-Bucureşti, respectiv Iaşi-Bucureşti şi Bacău-Bucureşti, fără corectarea în mod corespunzător a costurilor reale”, se arată în raportul Curţii de Conturi, publicat în 2012. Mai clar, Poşta Română a plătit pentru şase rute, deşi în realitate avioanele au circulat doar pe patru. Abia în timpul controlului, conducerea Poştei a decis rezilierea contractului cu Blue Air şi demararea recuperării prejudiciului.

Ce prevede noul contract

"Cantităţile maxime, pentru toate destinaţiile, ce fac obiectul contractului sunt 676.460 kg pentru trimiterile prioritare şi 201.016 kg pentru cele neprioritare", se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.

Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.600 de unităţi poştale şi 32.000 de angajaţi. Acţionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel