Contracandidaţii Bucureştiului la organizarea Olimpiadei din 2020 pot fi Tokyo, Istanbul, Budapesta sau Sankt Petersburg
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
jocuri olimpice
jocuri olimpice

O eventuală candidatură a Bucureştiului pentru ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice ar trebui depusă cu nouă ani înainte desfăşurării competiţiei, respectiv în 2011, printre posibilii contracandidaţi numărându-se Durban, Hiroshima sau Tokyo, Baku, Istanbul, Budapesta, Sankt Petersburg, Guadalajara.

Primarul general Sorin Oprescu a lansat, în luna august, ideea organizării Jocurilor Olimpice la Bucureşti, în 2020, pe care a reluat-o acum, invocând sprijinul bucureştenilor pentru un asemenea proiect, dar şi faptul că un astfel de demers ar atrage investitori. Înscrierea candidaturii unui oraş se face prin intermediul Comitetului Olimpic Naţional, în cazul României Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, iar oraşul gazdă va fi anunţat la jumătatea anului 2013, la Buenos Aires. Candidaturile sunt evaluate în două etape. În prima fază, fiecare oraş care doreşte să organizeze o ediţie a JO primeşte un chestionar din partea CIO. Forul olimpic internaţional analizează chestionarele şi acordă note pentru 11 criterii: suport politic şi social, infrastructura generală, instalaţii sportive, satul olimpic, mediu, posibilităţi de cazare, transport, securitate, experienţă anterioară, buget şi legislaţie. Oraşele care primesc peste nota generală 6 sunt considerate capabile pentru a găzdui o ediţie a JO. Primele cinci oraşe clasate în urma notării chestionarelor sunt desemnate oraşe candidate şi vor participa la faza a doua a procesului de atribuire.

Finalistele trebuie să răspundă la un nou chestionar, apoi membrii Comisiei de Evaluare a CIO vizitează oraşele candidate. Comisia de Evaluare întocmeşte un raport, care este pus la dispoziţia membrilor CIO înaintea procesului de vot. Apoi, membrii CIO votează gazda JO, regula fiind că membrii CIO dintr-o ţară ce are un oraş candidat nu au drept de vot.

Infrastructura sportivă necesară organizării JO include: un stadion olimpic, stadioane pentru turneul de fotbal, centru de nataţie, velodrom, săli pentru sporturi, poligon de tir, pistă pentru sporturi nautice, arenă de tenis, satul olimpic (peste 17.000 de paturi in cazul JO de la Londra), centrul de presă.

Posibili candidaţi pentru a găzdui ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice sunt: Durban (Africa de Sud), Rabat (Maroc), New Delhi (India), Busan (Coreea de Sud), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Hiroshima sau Tokyo (Japonia), Baku (Azerbaidjan), Istanbul (Turcia), Roma (Italia), Budapesta (Ungaria), Madrid (Spania), Lisabona (Portugalia), Sankt Petersburg (Rusia), Monterrey sau Guadalajara (Mexic), Toronto (Canada), Brisbane (Australia).

Surse din municipalitate au declarat că primarul Oprescu a contactat o firmă care se ocupă de lobby pentru organizarea JO, care a venit la Bucureşti şi a făcut o primă evaluare a capacităţilor existente şi a ceea ce trebuie realizat pentru atingerea standardelor necesare unei competiţii sportive de o asemenea amploare, conform Mediafax.  Prima analiză a firmei de lobby a relevat că există condiţiile minime necesare dezvoltării unui asemenea proiect, concluzia fiind că este realizabil chiar dacă este vorba de investiţii de zeci de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel