Data publicării:
Comisiile de etică se pot autosesiza în cazurile de abuzuri. Proiectul de lege a fost adoptat la Senat, urmează Camera Deputaților
Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă pentru modificarea articolului 171 din Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior prin care Comisiile de etică din universităţi se pot autosesiza în cazurile de abuzuri.
Au fost înregistrate 97 de voturi "pentru" şi o abţinere.
"Comisia de etică universitară se poate sesiza şi din oficiu în situaţiile în care a luat la cunoştinţă, pe orice cale, de săvârşirea unor abateri de la normele de etică şi deontologie universitară, chiar şi la iniţiativa unui singur membru al comisiei", prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatele USR Diana Buzoianu şi Diana Stoica.
Diana Buzoianu consideră că "proiectul de lege reflectă angajamentul ferm de a asigura un mediu universitar sigur şi responsabil, în care valorile academice, respectul faţă de student şi de profesor sunt mai presus de orice".
"Noi ne dorim să oferim un cadru clar şi unitar, care să ajungă şi în cele mai întunecate colţuri ale mediului universitar. Comisia de etică va funcţiona în continuare pe bază de dovezi. Ne asigurăm însă că poate interveni în timp util şi că nu va fi o nouă entitate pasivă, care funcţionează doar pe hârtie.
Incidentele despre care auzim tot mai des ne arată că actualul sistem e unul deficitar. Hârtiile şi prevederile în abstract nu mai sunt suficiente. Ceea ce ne poate salva fiicele de astfel de abuzuri este o practică unitară, implementată peste tot", a declarat, în plen, senatorul USR Ştefan Pălărie.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
În forma inițiatorilor, proiectul de lege modifică art. 171 alin. (2) din Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior astfel:
captură ecran Senat
***
În prezent, art. 171 din Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior arată astfel:
Art. 171
"(1) Încălcările art. 168 se verifică de comisiile de etică universitară.
(2) Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior cu privire la săvârşirea unei fapte ce poate constitui abatere de la etica şi deontologia universitară. Sesizarea se face în scris sau online şi se înregistrează la registratura instituţiei de învăţământ.
(3) Toate sesizările primite de comisia de etică universitară, de la nivelul instituţiei de învăţământ superior, sunt înregistrate, indiferent dacă acestea sunt admisibile sau inadmisibile. Numărul de înregistrare va fi transmis către petenţi, la adresa de contact menţionată.
(4) Orice sesizare primită de comisia de etică universitară va fi supusă unui control al admisibilităţii, în conformitate cu prevederile Codului de etică şi deontologie universitară. Toate sesizările cuprind în mod obligatoriu o motivare argumentată privind nerespectarea normelor de etică şi deontologie profesională, cu exemple concrete şi cu indicarea considerentelor justificative şi a surselor de documentare. Alte condiţii de admisibilitate sunt stabilite prin Codul de etică şi deontologie profesională. În cazul în care sesizarea nu îndeplineşte criteriile de admisibilitate, comisia de etică adoptă o hotărâre de respingere ca inadmisibilă a sesizării.
(5) Comisia de etică universitară, de la nivelul instituţiei de învăţământ superior, păstrează confidenţială identitatea autorului sesizării.
(6) În cadrul procedurii de cercetare prevăzute la alin. (2), persoana cercetată va fi convocată în scris de către preşedintele comisiei de etică universitară, precizându-se obiectul, locul, data şi ora întrevederii. Neprezentarea persoanei cercetate la convocarea făcută, fără un motiv obiectiv, comunicat în scris, dă dreptul comisiei de etică universitară să continue cercetarea în vederea soluţionării sesizării.
(7) Membrii comisiei de etică universitară au obligaţia să analizeze cu obiectivitate, în mod imparţial, faptele sesizate. Este interzisă exprimarea în spaţiul universitar sau în afara lui a oricărei opinii anterior rezoluţiei finale de stabilire a existenţei abaterii, cu privire la vinovăţia persoanei cercetate.
(8) Comisiile de etică universitară analizează sesizările cu privire la plagiat, ţinând cont de condiţiile de legalitate în vigoare la momentul redactării tezei de doctorat care a stat la baza emiterii şi acordării titlului de doctor, respectiv a diplomei de doctor, fără a putea reevalua fondul ştiinţific al tezei de doctorat.
(9) Procedura de verificare se finalizează cu adoptarea unei hotărâri de admitere sau respingere care vizează fondul sesizării, motivată în fapt şi în drept.
(10) Hotărârea comisiei de etică universitară reprezintă un act administrativ şi trebuie să cuprindă explicit în textul acesteia faptele care au condus la sancţionarea persoanei vizate, temeiul legal, respectiv considerentele pentru care comisia de etică universitară a înlăturat argumentele formulate de autorul sesizării".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News