Data actualizării:
Data publicării:

Paradox cu votul din UE la referendumul din Republica Moldova. ”Aici te șochează”. Dovada războiului hibrid dus de ruși în Europa

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea

Votul din Republica Moldova, pentru referendumul pro-UE, vine să dovedească și să confirme intervenția Moscovei în Europa, inclusiv în România. 

La ora editării acestei știri, după ce s-au numărat 98,29% din procesele verbale, votul pro-UE la referendumul din Republica Moldova a ajuns la 50,08%. Astfel, vorbim despre diferență de puțin peste 2000 de voturi în favoarea schimbării Constituției, fiind 732.967 pentru și 730.682 împotrivă. Surprinzător este votul din diaspora din UE care a votat, în proporție de 30%, împotriva schimbării Constituției. Este un paradox care ar arăta intervenția Moscovei în Europa. 

Inquam Photos/ Octav Ganea

Jurnalistul Val Vâlcu a subliniat ”care este șocul” în rezultatul acestui referendum, lansând ipoteza că ”rușii au acționat și-n exterior, în diaspora din vest, aici te șochează!”. ”Ai cetățeni ai Republicii Moldova în România, Spania, Italia, etc, care trăiesc în Occident, în Uniunea Europeană, depind de Uniunea Europeană, își fac viața în UE și trimit acasă bani din UE. 1 din 3 de aici, 30% din diaspora din Vest, a votat cu Rusia, deși el, cetățeanul moldovean, a fugit de Rusia, s-a dus în Occident, în UE. Treimea aceea surprinde și arată influența rețelelor, banilor, presiunii pe care a reușit să le facă războiul hibrid, dus de ruși, care a reușit să convingă o treime din moldovenii plecați în țările din UE. Sunt 1,5 milioane de cetățeni plecați aici, în diaspora din Vest. Teoretic, te-ai fi așteptat să voteze pro-UE”. 

Val Vâlcu a făcut o comparație, apreciind că la fel s-a întâmplat la noi cu Diana Șoșoacă: ”Majoritatea voturilor ei a venit din diaspora, exact pe același mecanism, care arată clar mâna Moscovei, prin rețele, agenți de influență. Au apăsat anumite pârghii”. 

Amintim că partidul Dianei Șoșoacă, SOS, a obținut 3% din voturile exprimate în România la alegerile europarlamentare, însă voturile din diaspora au urcat partidul peste pragul de 5%, ceea ce i-a asigurat două locuri în Parlamentul European. SOS a obținut aproape 14% din voturile exprimate în Diaspora, peste 28.000 de voturi. 

În contextul dat, jurnalistul mai spune că acesta este războiul hibrid care-i propulsează pe Diana Șoșoacă sau George Simion și care modifică rezultatul votului la referendumul din Republica Moldova. 

Citește și: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Mai mult de jumătate dintre alegători s-au opus integrării europene / Maia Sandu câștigă primul tur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel