Data publicării:
Bogdan Teodorescu: Cine câștigă și cine pierde prin referendumul lui Nicușor Dan. Candidatul scos din ecuație la București
Sociologul Bogdan Teodorescu a spus pe cine va avantaja din punct de vedere electoral referendumul din București.
Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Proiectul a fost aprobat cu 47 de voturi ”pentru” şi două ”împotrivă”.
În acest context, DC NEWS l-a contactat pe sociologul Bogdan Teodorescu pentru a afla pe cine va avantaja din punct de vedere electoral acest referendum din Capitală.
"Evident că referendumul ajută ceea ce se numește în mod normal dreapta. Și acum trebuie să vedem pe care bucată din dreapta o ajută deoarece lucrul acesta îl va decide practic Nicușor Dan înclinând într-o parte sau alta a votului și opțiunilor sale. Este destul de clar că domnul Nicușor Dan s-a orientat ca fiind un dorit viitor lider al dreptei după alegeri, cu ținta pe anul electoral următor, pe ciclul electoral următor și, de asemenea, se poziționează cu PSD-ul, cu Guvernul Ciolacu, încercând practic să mobilizeze măcar bucureștenii, dacă nu și alte părți ale electoratului împotriva sa prin acest referendum care este destul de clar orientat împotriva celor patru primari PSD, cu toate că iată, și PNL ar urma să își piardă prin votul în cauză atribuțiile la doi primari, dintre care la unul a muncit foarte mult, mă refer la Sectorul 1", a declarat Bogdan Teodorescu.
Candidatul scos din ecuație
"Se duc lucrurile mai degrabă în stimularea, în mobilizarea, în ridicarea intenției de vot a zonei de dreapta, în primul rând din București, apoi din țară, zona de dreaptă care include evident PNL-ul, dar include și USR-ul. Și va trebuie să vedem care dintre electorate va fi mai degrabă mobilizat de acest demers: electoratul doamnei Lasconi sau electoratul domnului Ciucă.
Sigur, o altă consecință este că din această ecuație este scos Geoană, care are și el niște voturi, și nu puține, tot din zona de dreapta. El nu face parte din acest ansamblu fiindcă referendumul e organizat de partidele politice aflate în Consiliul General. Geoană nu are așa ceva, deci e un alt efect. Astfel, pe de o parte este o campanie anti-primarii PSD, pe de altă partea este și o limitare, o scoatere din ecuație a lui Geoană din discuția de pe partea dreaptă. Ultimul lucru care contează este că e posibil să avem de-a face cu o mobilizare a electoratului de dreapta, dar să vedem din care dintre cele două partide", a mai explicat Bogdan Teodorescu.
La ce întrebări vor răspunde bucureștenii
Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi Primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti.
Dar Referendumul va adresa trei întrebări bucureștenilor, prin care vor răspunde cu ”DA” sau ”NU”:
1. ”Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
2. ”Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.
De asemenea, Consilierii PSD au propus pentru referendum încă o întrebare cu privire la educația pentru sănătate, consumul de droguri în școlile din Capitală.
3. ”Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”. Acest amendament a fost aprobat de Consiliul General cu 45 de voturi 'pentru', trei abţineri şi un vot ”împotrivă”. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News